x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica a închis anul cu lacurile de acumulare la cel mai scăzut nivel din 2018

Hidroelectrica a închis anul cu lacurile de acumulare la cel mai scăzut nivel din 2018

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2025   •   07:40
Hidroelectrica a închis anul cu lacurile de acumulare la cel mai scăzut nivel din 2018
Sursa foto: Indicele BET scade

Lipsa precipitaţiilor a afectează rezultatele Hidroelectrica, cel mai mare şi ieftin producător de energie din România, iar asta s-a reflectat în rezultatele anunţate de companie până acum.

Datele Transelectrica privind gradul de umplere din lacurile de acumulare arată că nivelul atins la finalul lunii decembrie 2024 este cel mai scăzut din 2018 încoace, acela fiind ultimul an care apare în evidenţele operatorului de transport, informează Ziarul Financiar.

Astfel, pe 29 decembrie, anul trecut, lacurile de acumulare ale Hidroelectrica erau pline în porporţie de 61%. În 2023 procentul a fost de 75% iar în 2022 de 71%. Singurul an mai slab din statisticile Transelectrica a fost 2018, când lacurile de acumulare erau la nivelul lunii decembrie la 52%.

Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori, a încheiat primele nouă luni din 2024 cu un profit net de 3,5 mld. lei, în scădere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile au scăzut cu 25% la 7,2 mld. lei, potrivit raportului publicat la bvb.ro.

“În primele nouă luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de scăderea producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie electrică vândută, precum şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie. Se observă o contribuţie semnificativă a rezultatelor din primele cinci luni ale anului 2024 la scăderile înregistrate în primele nouă luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate). Această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a societăţii”, potrivit raportului.

Potrivit bugetului pe 2024, veniturile la 9 luni sunt în creştere cu 2% faţă de cele bugetate pentru această perioadă în timp ce profitul net este mai mare cu 1%.

“Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primele 9 luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în perioada ianuarie-septembrie 2024 această cantitate fiind de 11.053 GWh. Această scădere a fost cauzată în special de condiţiile hidrologice deficitare înregistrate în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aprox. 19% faţă de perioada similară a anului 2023”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Hidroelectrica