x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica poate ieşi astăzi din insolvenţă! "Băieţii deştepţi" ar putea primi înapoi contractele denunţate

Hidroelectrica poate ieşi astăzi din insolvenţă! "Băieţii deştepţi" ar putea primi înapoi contractele denunţate

de Daniel Ionaşcu    |    04 Oct 2012   •   15:33
Hidroelectrica poate ieşi astăzi din insolvenţă! "Băieţii deştepţi" ar putea primi înapoi contractele denunţate
Sursa foto: Karina Knapek/IntactImages

Panică la Hidroelectrica: administratorul judiciar spune negru pe alb că tertipurile folosite în instanţă de către "băieţii deştepţi" pot duce la ieşirea companiei de stat din insolvenţă şi repunerea în drepturi a traderilor de energie.
Cum Hidroelectrica avea înainte de declanşarea insolvenţei contracte pentru 19 TWh iar în acest an producţia va fi de circa 12 TWh, asta ar însemna automat falimentul producătorului de electricitate şi lichidarea acestuia pe bucăţi.

Astăzi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica. Aceasta a fost pronunţată de către Tribunalul Bucureşti în data de 20 iunie 2012. Decizia este criticată în principal pe aspecte de ordin procedural "dar se încearcă şi acreditarea ideii că societatea nu ar fi insolvenţă şi că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunţarea contractelor", avertizează Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"În situaţia în care Curtea de Apel Bucureşti va admite recursurile "băieţilor deştepţi”, hotărârea de deschidere a insolvenţei Hidroelectrica va fi anulată, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligaţiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh şi că producţia din 2012 nu va depăşi  12 TWh, în condiţiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, cu consecinţa intrării în faliment", se arată în comunicatul semnat de Borza. Tonul comunicatului contrastează puternic cu asigurările date în vară de premierul Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi Remus Vulpescu - fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Atât aceştia cât şi Borza spuneau atunci că nu există niciun risc ca Hidroelectrica să fie vândută pe bucăţi datorită faptului că statul controlează procesul insolvenţei. Un alt argument era că activele, ca hidrocentralele de la Porţile de Fier, nu sunt grevate de ipoteci pentru credite.

Storcătorii de bani

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries aveau încheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrică, la preţuri net inferioare preţului pietei, prelungite de Mihai David şi ministrul Adriean Videanu în 2010 până în 2018. "În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajaţi", spune Borza în comunicat.
Cele două contracte cu Alpiq-urile au generat pierderi de 850 de milioane de lei pentru Hidroelectrica. În total, înţelegerile cu "băieţii deştepţi" au dus la pagube de un miliard de euro pentru compania de stat.

Strategia "băieţilor deştepţi"

Euro Insol detaliază şi planul celor două Alpiq-uri: pe lângă recursurile de la Curtea de Apel, au mai formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de patru cereri de strămutare a dosarului insolvenţei către alte instanţe din ţară. "Având în vedere identitatea de obiect, cauză şi părţi, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 şi 18 octombrie 2012.  Raţiunea pentru care s-au format un număr de patru dosare cu termene de judecată la date diferite, în condiţiile în care se cere stramutarea unui singur dosar, şi anume acela al insolvenţei Hidroelectrica, este probabil aceea de a-şi maximiza şansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluţionat de un alt magistrat", potrivit lui Remus Borza.

Cauzele insolvenţei

Potrivit raportului privind cauzele insolvenţei, evoluţia societăţii din ultimii trei ani arată că sunt mai  multe cauze care au generat actuala situaţie de la Hidroelectrica, pe lângă contractele directe de vânzare a energiei. Acestea sunt cumpărarea de energie electrică de la producatorii termo şi revânzarea acesteia sub preţul de achiziţie, creşterea preţului apei uzinate de peste 4 ori într-un singur an, contracte păguboase de mentenanţă încheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungită, contractul colectiv de muncă şi salarizarea personalului, vânzarea de energie în piaţa reglementată sub costuri şi derularea unor investiţii păguboase. Acestea au generat daune de peste 2 miliarde euro.

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, sunt înregistrati un număr de 381 creditori cu o valoare totală a creanţelor solicitate de 5,49 miliarde lei. Dintre acestea administratorul judiciar a admis 3,5 miliarde lei, 0,8 miliarde lei au fost admise cu anumite condiţii iar 1,1 miliarde lei au fost respinse. Din această ultimă categorie, "băieţii deştepţi" au cerut 870 milioane de lei, însă Euro Insol le-a respins pretenţiile.

×