x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ialomiţianu: Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o măsură mai bună

Ialomiţianu: Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o măsură mai bună

de Daniela Ivan    |    11 Noi 2011   •   10:50
Ialomiţianu: Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o măsură mai bună

Impozitarea tuturor veniturilor ar fi fost o masura mai buna decat majorarea TVA, a declarat vineri, la Bistrita, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.


"Ar fi fost o masura mai buna sa impozitam toate veniturile, dar va spun ca la nivel politic a fost greu sa se ia o decizie de acest gen. Si vedem ca mai multe tari din UE mai bine au majorat TVA decat sa extinda impozitarea tuturor veniturilor. A fost o decizie greu de luat, dar a avut un efect prociclic, a influentat consumul. Dar de ce s-a luat decizia de a majora un impozit? Pentru ca era afectat echilibrul macroeconomic. Nu puteam sustine politicile de restabilire a echilibrului macroeconomic'", a spus Ialomitianu.

Ministrul Finantelor considera ca Romania nu era pregatita la sfarsitul anului 2008 sa faca fata crizei.
"Nu vreau sa politizez, dar la sfarsitul lui 2008 Romania nu era pregatita pentru a face fata crizei. Era un dezechilibru la nivel macroeconomic, am avut un deficit foarte mare, care era greu de finantat, Romania pierduse increderea pe pietele financiare. Sectorul economic a inceput sa se ajusteze, sa se adapteze crizei. Ce era de facut? Unul din urmatoarele lucruri: sa stingem focul, adica sa asiguram un echilibru la nivel macroeconomic, pentru ca sistemul de cheltuieli cu salariile, cheltuielile sociale, aceste sisteme nu erau sustenabile din punct de vedere financiar si Romania risca sa intre in incapacitate de plata; era o alta varianta, sa venim sa reducem impozitele si taxele tot ca o masura sa ajutam mediul de afaceri. Decizia a fost sa restabilim echilibrul macroeconomic, sa fie o zona de incredere. Si lucrul acesta s-a rezolvat prin incheierea unui acord cu FMI si Comisia Europeana", a mai declarat Ialomitianu.

×