x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iarna în Europa. Ce se va întâmpla cu prețurile la gaze

Iarna în Europa. Ce se va întâmpla cu prețurile la gaze

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   12:15
Iarna în Europa. Ce se va întâmpla cu prețurile la gaze

Dacă această iarnă va fi blândă, cererea de gaze se va majora cu circa 10 miliarde de metri cubi iar dacă vremea va fi mai rece, necesarul ar putea ajunge la 25 de miliarde de metri cubi, raportat la anul precedent, potrivit datelor Institutului Oxford pentru Studii Energetice (OIES).

Cea mai recentă analiză trimestrială a OIES privind gazele arată că cele câteva zile de vreme rece în septembrie au reamintit cât de important poate fi impactul temperaturilor asupra cererii de gaze în toate sectoarele, în special în zona rezidențială și comercială.

Cererea redusă de gaze în Europa a crescut prețurile

„La momentul redactării raportului, era încă prea devreme pentru a obține o prognoză meteo solidă pentru această iarnă, dar primele indicii arată o probabilitate ridicată ca Europa de Vest și Centrală să fie afectate de temperaturi mai scăzute decât anul trecut, din cauza fenomenului La Nina, deși temperaturile pot fi totuși mai ridicate decât media pe termen lung', se arată într-un raport.

În pofida caracteristicilor fundamentale slabe din Europa, prețurile au crescut în al treilea trimestru al anului 2024 din cauza constrângerilor de aprovizionare și a concurenței sporite pentru gaze lichefiate (GNL). Producția europeană a scăzut ușor, agravată de întreruperile conductelor din Norvegia, care au menținut prețurile ridicate la gaze.

Unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii actuale a prețurilor este restrângerea pieței mondiale a GNL. Importurile asiatice de GNL au crescut în timpul verii, cu o cerere deosebit de puternică din partea Chinei, Indiei și Japoniei. În ciuda cererii reduse de gaze din Europa, prețurile au crescut din cauza ofertei limitate.

Ce se întâmplă dacă temperaturile vor scădea brusc

Piața rămâne vulnerabilă pe măsură ce se îndreaptă spre iarnă, cu posibilitatea ca un sezon mai rece să agraveze situația de deficit de gaze din Europa.

Raportul avertizează că La Nina ar putea însemna temperaturi mai scăzute, ceea ce ar duce la creșterea cererii de încălzire, în special după două ierni blânde care au redus presiunea asupra nivelurilor de stocare. Dacă temperaturile scad brusc, acest lucru ar putea declanșa noi creșteri ale prețurilor, pe măsură ce Europa se va strădui să umple stocurile, care sunt deja aproape de capacitate la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.

Dependența puternică a Europei de importurile de GNL, în special având în vedere limitele de reglementare privind flexibilitatea stocării, înseamnă că va continua să plătească o primă pentru aprovizionare, în special pe măsură ce concurează cu cererea în creștere din Asia.

În cazul în care iarna se va dovedi mai rece decât se preconizează, Europa ar putea fi nevoită să importe mai mult GNL, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pe măsură ce piața mondială se va restrânge și mai mult.

Europa a consumat 550 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019, 534 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2020, 553 miliarde de metri cubi în 2021, 496 miliarde de metri cubi în 2022 și 465 miliarde de metri cubi în 2023, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: iarna la nina gaze scumpiri