x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ieftinire de frica la carburanti

Ieftinire de frica la carburanti

de Adrian N. Ionescu    |    10 Sep 2005   •   00:00
Ieftinire de frica la carburanti

Dupa avertismentul lui Traian Basescu si autosesizarea Consiliului Concurentei in privinta cresterilor in cascada ale preturilor la carburanti, Petrom anunta o ieftinire cu circa 900 lei pe litru la benzina. Asemenea minuni s-au mai intamplat si sa speram ca austriecii, proprietarii Petrom, nu vor proceda ca in Romania, unde minunile tin trei zile.

Petrom a anuntat ieftinirea benzinei premium cu 900 de lei vechi, cu cat o scumpise miercuri, producand revolta mediului de afaceri. Acum sortimentele Petrom costa intre 36.000 si 39.300 de lei vechi. De asemenea, motorina este mai ieftina cu 700-900 de lei vechi, dupa ce luni fusese scumpita cu 700 de lei. Preturile motorinei sunt intre 32.200 si 33.300 de lei vechi.

POLEMICA LA VARF. Cu trei ore mai inainte, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, declarase ca directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, i-a comunicat ca preturile carburantilor la pompele companiei vor scadea.

Declaratia a fost facuta in plina polemica la nivel inalt despre neputintele statului in fata liderului pietei. Dan Ioan Popescu, predecesorul lui Seres, a acuzat ministerul si Guvernul de pasivitate fata de evolutia preturilor la carburanti, iar Consiliul Concurentei s-a autosesizat in privinta scumpirilor succesive de saptamana aceasta.

Consiliul Concurentei a mai intervenit pe piata carburantilor din Romania in ianuarie, cand a sesizat Petrom ca foloseste o "formula de calcul a pretului in neconcordanta cu standardele europene", spune presedintele institutiei, Mihai Berinde. El spune ca ar putea exista "chiar un abuz de pozitie dominanta din partea unor actori cu pozitie importanta pe piata romaneasca". Petrom domina pentru ca detine monopolul titeiului autohton. Ancheta ar putea dura cateva luni, dar in ianuarie rezultatele pe piata au venit nu mult dupa declansare, Petrom reducand preturile. Nu pentru multa vreme insa.

SCANDAL. Mediul de afaceri romanesc a fost surprins sa constate ca Petrom justifica scumpirile prin majorarea cererii in SUA. Adica preturile de la Bucuresti au depins de cererea din New Orleans. "Cei doi membri reprezentanti ai statului in Consiliul de Administratie al Petrom ar fi trebuit sa ceara imediat actionarului majoritar analizele care justifica deciziile de scumpire a carburantilor si sa-si faca punctul de vedere cunoscut, greu de ignorat, caci are forta a 40% din actiunile companiei", ne-a spus D.I. Popescu. Reprezentantii respectivi sunt Dorin Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, din cadrul MEC, si noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu. De la nivelul autoritatii sale profesionale de vechi finantist, Vladescu pare sa nu-si fi facut auzite observatiile ca administrator al Petrom. Daca a avut vreo observatie. REZULTATE. Seres spune ca miercuri, inainte de urmatoarea sedinta a Guvernului, va discuta cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Petrom si al OMV, despre politica de preturi. Daca Petrom va ieftini carburantii pana atunci, dialogul ar putea ramane unul diplomatic. Peste o alta saptamana, liderul pietei va gasi pretextul sa scumpeasca din nou, cum a facut-o si alta data, dupa ce s-a prefacut frumos ca ii pasa de ancheta Consiliului Concurentei.

Noul sef al lui Sebastian Vladescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, se teme sa aplice masuri fiscale de reducere a impactului preturilor, asa cum au facut Franta, Ungaria sau Polonia. La randul sau, fostul ministru Popescu acuza faptul ca accizele au crescut peste nivelul negociat pentru acest an cu Uniunea Europeana. In prezent, taxele si impozitele reprezinta aproape 70% din pretul carburantilor, inregistrandu-se si fenomenul in care Taxa pe Valoarea Adaugata se aplica altor taxe.

AMENZI USTURATOARE
Amenzile in domeniul nerespectarii regulilor de concuren- ta pot ajunge la cifre astronomice, chiar si in Romania. Consiliul Concurentei a dat amenzi de zeci de milioane de euro, dintre care 30 de milioane numai producatorilor de ciment, prinsi ca au facut un cartel. Pentru acelasi motiv, omologul francez al Consiliului Concurentei a amendat distribuitorii de carburanti cu 28 de milioane de euro. Prevederile legale spun ca in Romania amenda poate fi de 10% din cifra de afaceri a companiilor implicate. Cifra de afaceri a Petrom pe semestrul I a fost de 1,25 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic petrom