x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iese Frunzaverde, intra Boc in joc

Iese Frunzaverde, intra Boc in joc

25 Mai 2005   •   00:00

Liderul interimar al PD, Emil Boc, s-a decis sa intre in cursa pentru sefia partidului, candidand cu motiunea populara pe care o anuntase vicepresedintele Sorin Frunzaverde.



  • de OANA STANCU

  • MISCARE. Sorin Frunzaverde i-a predat motiunea lui Emil Boc si va figura in fruntea listei de sustinatori ai acestuia
    Emil Boc si-a anuntat ieri decizia in sedinta Biroului Permanent, dupa ce mai multe saptamani si-a tinut in suspans colegii. Despre retragerea din cursa a lui Sorin Frunzaverde si sprijinirea lui Boc se stia insa de cateva zile.

    Frunzaverde, promotorul curentului popular in PD, s-ar fi bucurat de o sustinere mai slaba. El i-a predat astfel motiunea lui Emil Boc si va figura in fruntea listei de sustinatori ai acestuia. In Biroul de ieri, Adriean Videanu a reconfirmat si el ca va candida cu o motiune de centru, bazata pe programul de guvernare al Aliantei, al carui creier a fost. O surpriza a constituit anuntul unui alt vicepresedinte, Liviu Negoita, ca ar putea sa candideze si el, pana la urma acesta linistindu-si colegii ca e doar o gluma.

    UMBRA BASESCU. Boc a explicat ca a optat pentru o motiune populara fiindca PD nu are "nici un drum comun" cu PSD, nici in plan intern si nici extern si pentru a pune "definitiv de acord practica politica a partidului cu orientarea doctrinara". Pe de alta parte, prin declaratiile de ieri, Boc a confirmat voalat sustinerea lui Traian Basescu pentru candidatura sa, folosind o sintagma pe care Traian Basescu a folosit-o in emisiunea de la TVR. Basescu spunea atunci ca, daca ar mai candida acum la sefia PD, ar lua motiunea cu care a castigat in 2001, care este "80% actuala" si ar imbunatati-o.

    Tot 80% spune si Emil Boc ca va prelua din motiunea lui Traian Basescu, tot pentru ca este actuala, precizand ca isi propune sa continue politica acestuia. Motiunea lui Basescu s-a numit insa "Romania puternica, Romania social-democrata". Sorin Frunzaverde spune si el ca motiunea lui Basescu este "intr-o proportie foarte mare populara".

    SFATUL SOCIAL-DEMOCRAT
    Proaspatul "candidat popular" Emil Boc comenta deunazi decizia PES de a amana primirea PD in randurile sale. El considera ca PES ar fi trebuit sa procedeze in acelasi mod si cu cererea PSD, partid care a fost acceptat ca membru cu drepturi depline in PES cu unanimitate de voturi. "Cea mai eleganta solutie ar fi fost o decizie de amanare pentru amandoua partidele, intrucat nu era nici o graba. Oricum, primirea efectiva ca membru cu drepturi depline urmeaza a avea loc abia dupa 1 ianuarie 2007", a spus Boc, citat de Ziua de Cluj. El spunea ca, in cazul votarii unei motiuni social-democrate la Conventia din iunie, PD nu va mai avea nici un obstacol in calea intrarii in PES. Emil Boc a explicat ieri ca functia de lider interimar al PD l-a obligat sa respecte linia partidului si sa astepte decizia socialistilor europeni inainte de a anunta candidatura sa. O data cu reuniunea Internationalei Socialiste de marti de la Tel Aviv, el spune ca s-a simtit liber sa anunte ceea ce decisese demult: ca e adeptul curentului popular. (Gabriela Antoniu)
    ×
    Subiecte în articol: basescu economic