x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ieşirile de capital slăbesc leul

Ieşirile de capital slăbesc leul

de Daniela Ivan    |    08 Mai 2012   •   12:56
Ieşirile de capital slăbesc leul

Evolutia leului este comparabila cu cea a monedelor nationale ale Cehiei, Poloniei si Ungariei, tari cu un curs flotant, cu exceptia faptului ca Banca Nationala a Romaniei a incercat sa evite variatiile mari de curs, a declarat Isarescu.

"Leul s-a depreciat in conditiile de piata, cu functionarea buna a pietei valutare din Romania. S-a asemanat evolutia cursului leu/euro cu cea a coroanei cehe, dar si a zlotului polonez sau forintului ungar.(...)Evolutia leului este comparabila cu ce s-a intamplat in cele trei tari de referinta cu un curs flotant, cu exceptia ca BNR a incerca sa evite variatiile mari pe curs din cauza sensibilitatii acestui subiect in societatea romaneasca", a spus Isarescu.

Acesta a mai adaugat ca leul tinde sa se deprecieze, dupa ce, in urma cu un an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) se "chinuia" sa nu se aprecieze leul pentru a nu descuraja exporturile. "Acum, dupa un an, leul tinde sa se duca in partea cealalta, spre 4,4 si mai mult. Fundamentele interne nu s-au schimbat, dar miscarile de capital sunt evidente. In primavara anului precedent incepusera din nou intrari de capital, in Romania si in alte tari din Europa rasariteana. Din toamna acestui an, cu deosebire din pozitia bancilor comerciale mari europene, au loc iesiri de capital", a spus guvernatorul BNR. Acesta a explicat ca iesirile de capital influenteaza cursul, determina in mare masura raportul cerere/oferta pe piata valutara si este sursa, asa cum s-a vazut in cazul Poloniei, de mare volatilitate, a spus Isarescu.

×