x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IHT: Dezastrele din Japonia amplifică incertitudinile pentru perspectivele economiei mondiale

IHT: Dezastrele din Japonia amplifică incertitudinile pentru perspectivele economiei mondiale

21 Mar 2011   •   20:49

Dezastrele în cascadă din Japonia au provocat pierderi în toate colţurile lumii, de la Sendai, de pe coasta japoneză devastată de tsunami, şi până la Paris şi Marion, Arkansas, amplificând incertitudinile privind perspectivele economiei mondiale, relatează International Herald Tribune (IHT).

Unele probleme, chiar şi în Japonia, pot fi de scurtă durată. Nissan a anunţat, duminică, redeschiderea a cinci din cele şase fabrici din Japonia, în această săptămână, iar Toyota şi Honda sunt în diverse stadii de reluare a activităţilor.

Analiştii anticipează ca Japonia să ajungă la o reţea electrică funcţională în două săptămâni.

În prezent însă, navele de containere aşteaptă în docurile japoneze să descarce tone de carne de porc, cu îngrijorarea că orice pană de curent le poate distruge încărcătura. Compania de bunuri de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cu sediul în Paris, a închis peste 50 de magazine din Tokyo şi nordul Japoniei.

Producătorul suedez de automobile Volvo mai deţine stocuri de sisteme de navigaţie şi climatizare produse în Japonia pentru zece zile.

Peisajul economic incert reflectă evoluţiile din Japonia, unde au fost anunţate unele progrese în stabilizarea situaţiiei la centrale Fukushima, dar guvernul a anunţat că au apărut noi semne de contaminare radioactivă a unor produse agricole şi animale. Nesiguranţa este ca un nor care umbreşte viitorul economiei mondiale şi americane, se arată în articol.

În urmă cu doar câteva săptămâni, numeroşi analişti anticipau accelerarea redresării. Tsunami-ul, prunele radioactive, revoluţiile din Orientul Mijlociu, o eventuală nouă criză a datoriilor suverane în Europa şi economia încă fragilă a Statelor Unite pot afecta relansarea economică în SUA, Europa şi Japonia.

Unii factori internaţionali, precum creşterea preţurilor petrolului şi ale alimentelor, pot fi cuantificaţi. Dar o imagine mai clară depinde de indicatori care urmează să fie publicaţi, precum şomajul şi evoluţia comerţului în SUA.

"Problema nu este doar Japonia, care amplifică însă toate repercusiunile negative şi redresarea fragilă", a declarat Stephen S. Roach, preşedinte fără atribuţii executive la Morgan Stanley Asia şi profesor la Yale.

Acum câteva săptămâni, analiştii anticipau că Statele Unite vor înregistra în primul trimestru o creştere economică de peste 4%, iar pentru economia mondială de peste 5%, dar aceste prognoze par acum depăşite.

Potrivit Morgan Stanley, avansul PIB-ului american a încetinit în ultima lună, înainte de cutremurul din Japonia, de la 4,5% la 2,9%.

Goldman Sachs a sugerat într-un raport publicat vineri că incertitudinile mondiale pot avea un impact de 0,5 puncte procentuale asupra PIB-ul american în 2011.

Economiştii atag atenţia asupra nesiguranţei legate de problema nucleară din Japonia.

Alţi factori negativi sunt violenţele din Libia, tensiunile din Bahrain, dar şi creditele neperformante ale băncilor europene.

×