x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM - Profitul reinvestit se intoarce

IMM - Profitul reinvestit se intoarce

03 Iun 2005   •   00:00

Anul acesta, statul va da inapoi Intreprinderilor Mici si Mijlocii impozitul platit pe profitul reinvestit in 2004, printr-un nou program de granturi derulat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie.

  • de ADRIAN N. IONESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • AJUTOARE. Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, ar fi dorit sa obtina mai mult de la Fisc
    Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie are la dispozitie un buget de 245 de miliarde de lei pentru a acorda IMM-urilor granturi in limita impozitului platit pe profitul reinvestit anul trecut. Suma maxima a ajutorului este de doua miliarde de lei. Procedura de aplicare a programului include si un exemplu. Daca o companie a inregistrat la sfarsitul anului 2004 un profit de 10 milioane lei si a investit 5 milioane, valoarea ajutorului de stat este de 1.250.000 lei (5 milioane x 25%, cat a fost impozitul pe profit). Daca ar fi investit intregul profit, ar fi primit acum inapoi 2,5 milioane.

    CONDITII. Firma beneficiara este obligata "sa asigure din surse proprii, care nu sunt atinse de ajutor de stat, minimum 25% din costurile eligibile aferente investitiei". Altfel spus, valoarea investitiei trebuie sa fi fost asigurata din fonduri proprii in proportie de 75%, pentru ca nu este recunoscut daca s-au folosit "credite, imprumuturi nerambursabile sau civile". Activele respective trebuie sa fi fost achizitionate dupa 1 octombrie 2004 si puse in functiune pana la sfarsitul anului trecut. Beneficiarii sunt obligati sa restituie fondurile alocate daca le vand mai devreme de 5 ani, caci procedura zice ca investitia trebuie "mentinuta" cel putin pe aceasta perioada. Solicitantii trebuie sa nu fi aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Desigur, mai trebuie sa fie la zi cu obligatiile exigibile de plata a contributiilor, impozitelor si taxelor catre toate bugetele de stat sau locale.

    INVESTITIILE. Nu sunt ajutate achizitiile prin leasing si de activele corporale second-hand. Din profitul brut reinvestit recunoscut fac parte sumele investite in active corporale (echipamente tehnologice, respectiv masini, unelte si instalatii, computere si echipamentele periferice ale acestora). Sunt recunoscute si investitiile in active necorporale (brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica si alte valori similare, precum si achizitionarea ori chiar producerea programelor informatice). ANIMMC a incercat, fara succes, ca pentru anumite tipuri de activitati sa fie recunoscute si autoturismele. "Pentru o firma de avocatura sau de consultanta o masina nu este un lux, ci un activ fara de care nu-si poate desfasura activitatea", explica Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. Chirovici este totusi bucuros ca institutia sa s-a putut prezenta la Targul pentru IMM-uri, organizat mai devreme ca de obicei si pentru a-si promova propria oferta de programe, cu noutati cu tot.

    RIGORI. Potrivit unor surse din cadrul ANIMMC, Consiliul Concurentei a avut un cuvant greu de spus in legatura cu acest program, tinand cont ca obiectul lui este, in fapt, un ajutor de stat. Astfel, solicitarile din diferite zone ale tarii ar putea fi tratate diferit, Agentia trebuind sa calculeze "intensitatea bruta a ajutorului de stat", care nu poate depasi pragul regional al acestuia.

    FONDURI

    "Bugetul acestui program reprezinta 70% din bugetul tuturor programelor de anul trecut, cand Agentia a primit 350 miliarde de lei" - Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC

    SPRIJIN PENTRU FIRME
    Finansbank a castigat licitatia privind derularea unui alt program al ANIMMC, de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si a modernizarilor celor mai vechi, pentru care pune la bataie 100 de miliarde de lei. Cum sunt putin probabile eventualele contestatii, incepand de luni Agentia si banca isi vor putea negocia contractul. Potrivit procedurii programului, ANIMMC da un ajutor de maximum 40% din valoarea proiectului de investitii, banca crediteza firma cu cel putin 45%, iar resursele proprii ale acesteia trebuie sa acopere restul.

    ×
    Subiecte în articol: economic animmc