x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Casele noi sunt pentru straini

Imobiliar - Casele noi sunt pentru straini

de Daniela Ivan    |    13 Oct 2006   •   00:00
Imobiliar - Casele noi sunt pentru straini

Apartamentele din noile cartiere rezidentiale sunt achizitionate in proportie de 60% de investitori straini. Acestia spera sa obtina bani buni peste doi, trei ani din inchiriere sau din vanzare.

Romanii se confrunta cu o avalansa de cartiere rezidentiale, care propun spre vanzare apartamente in blocuri noi. Preturile pe metru patrat variaza intre 1.000 - 15.000 de euro plus TVA, insa nu exista locuinta, nici macar garsoniera, care sa coste mai putin de 80.000 de euro, cu tot cu TVA. Daca pentru un roman este o suma considerabila, pentru un cetatean strain nu este mare lucru. Aceste locuinte sunt aproape inaccesibile romanilor, chiar daca apeleaza la credite bancare, pentru ca, in cea mai buna varianta, cel care ia un credit trebuie sa aiba un venit de aproximativ 1.200 de euro pe luna, pentru a putea lua un credit de 60.000 de euro timp de 25 de ani. "Aproximativ 65-70% din cele 802 apartamente cuprinse in ansamblul rezidential Asmita Gardens au fost achizitionate de catre investitori straini, care le vor revinde sau le vor inchiria, dupa ce proiectul va fi finalizat", a declarat Atena Tiplic, residential sales la compania Imobiliare Colliers, promotorul proiectului. Situatii similare se intalnesc si in celelate proiecte lansate pe piata.

BRITANICII INVESTESC LA PREDEAL. La Predeal, langa hotelul Trei Brazi, se ridica un cartier de 49 de vile, care ofera 850 de apartamente noi. Dintre acestea, 200 au fost rezervate de investitori britanici si irlandezi care le-au cumparat ca investitie, dar si ca o casa de vacanta. "Ei vor sta aici o luna pe an, iar restul de 11 luni apartamentele vor fi inchiriate", spune Zoltan Haller, directorul general al companiei Zoltim Trading. Majoritatea apartamentelor au doua camere si suprafete cuprinse intre 46 si 61 de metri patrati si costa intre 65.000 - 170.000 de euro plus TVA. "Profitul lunar pe care-l aduce un apartament cu doua camere este de 1.500 de euro, in conditiile in care investitorul nu are nici o grija. Noi ne ocupam de inchirierea casei in regim de hotel", spune reprezentantul Zoltim Trading.

Un alt complex rezidential care a atras atentia investitorilor britanici este West Park, care are 490 de locuinte. "De la lansarea proiectului, respectiv luna aprilie a acestui an, am vandut 160 de apartamente. Dintre acestea, jumatate au fost achizitionate de investitori straini. Sunt trei grupuri de investori englezi interesate sa cumpere mai multe apartamente in acest proiect", a declarat Camelia Bracea, broker la compania imobiliara Regatta, promotorul proiectului.
300 DE LOCUINTE
Anchor, compania care detine Bucuresti Mall si Plaza Romania, investeste circa 40 de milioane de euro in dezvoltarea unui proiect rezidential, format din 300 de apartamente, in Piata Alba-Iulia, amplasata in zona de Vest a municipiului Bucuresti, a declarat Ibrahim Paksoy, directorul general al grupului. "Ansamblul va fi construit pe un teren cu o suprafata de 90-100.000 de metri patrati, situat in apropiere de mall-ul Plaza Romania", a afirmat Ibrahim Paksoy. Lucrarile de constructie la ansamblu vor fi initiate in primavara anului viitor si vor fi finalizate in primul semestru al anului 2008.

×
Subiecte în articol: economic