x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Preturile terenurilor se plafoneaza

Imobiliar - Preturile terenurilor se plafoneaza

de Daniela Ivan    |    07 Dec 2005   •   00:00
Imobiliar - Preturile terenurilor se plafoneaza

Pretul terenurilor este atat de ridicat, incat specialistii se asteapta ca anul viitor sa aiba loc un blocaj al tranzactiilor similar cu cel care exista acum pe piata apartamentelor.

Piata de terenuri se apropie de un blocaj similar celui inregistrat in acest an pe zona apartamentelor de cartier. Cauza este nivelul ridicat al preturilor. Investitorii au ajuns sa plateasca pe terenurile bine plasate mai mult decat fac, dupa ce preturile pamanturilor din anumite cartiere de lux s-au triplat in ultimii trei ani.

BLOCAJ. Specialistii din imobiliare se asteapta la un blocaj asemanator celui de pe segmentul rezidential. "Dupa ce se atinge un anumit nivel al preturilor, piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45%-50% din valoarea totala a proiectului", se arata intr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA.

"In discutiile pe care le am cu investitorii acestia spun ca pretul terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar, in cazul unui proiect mai complex, procentul ar putea creste la 25%-30%", spune Arthur Silvestri, presedintele Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA.

EXAGERARE. "Cand in cartierul Primaverii se cere pentru un metru patrat de teren 2.500 de euro, adica aproape tot atat cat in multe capitale europene, un calcul simplu arata ca orice investitie s-ar dori apare un coeficient de risc care acum cativa ani nici macar nu se putea pune in discutie", explica Silvestri.

×
Subiecte în articol: economic