x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Proiecte multe, terenuri putine

Imobiliar - Proiecte multe, terenuri putine

17 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Peste 2,12 miliarde de euro bat la portile Capitalei. Penuria de terenuri tine pe loc opt proiecte imobiliare importante, care ar putea face Bucurestiul de nerecunoscut.
DANIELA IVAN

OFERTA. La targul de vile, casele pe pamant au preturi de la 65.000 de euro pana la 400.000 de euro fara TVA
Multe proiecte de case, vile sau blocuri de locuit pot fi admirate la Targul Privat de Vile, care se desfasora intre 17-20 martie la World Trade Plaza, in capitala. Insa, multe dintre aceste initiative private sunt incetinite din cauza lipsei de terenuri sau de utilitati.

TRANSFER. Penuria de terenuri este o falsa problema. "Am identificat aproximativ 1.400 hectare de teren, care ar trebui trecute de la ministere la Primarie. In prima faza vor fi transferate circa 800 de hectare. Nu vorbim aici de terenuri pe care vor fi dezvoltate anumite proiecte, cum ar fi cel pe care se va construi proiectul Esplanada", a precizat vicepremierul AdrieanVideanu. El aprecizat ca acestea ar putea fi folosite pentru investitii in imobiliar in urma unui parteneriat public privat. Insa a precizat ca Primaria trebuie sa rezolve mai intai problema patrimoniului, pentru a permite dezvoltarea sectorului imobiliar.

O alta problema de care se izbesc investitorii este incetineala cu care Primaria le pune la dispozitie utilitatile. Exista si o explicatie. Posibilitatile investitionale ale companiilor de dezvoltare imobiliara sunt mult mai mari decat posibilitatea de investitii a municipalitatii in retelele de utilitati, a declarat viceprimarul Capitalei Ludovic Orban. "Sunt foarte multi bani care asteapta sa intre in Bucuresti, dar este nevoie de clarificarea situatiei juridice a terenurilor si de bani pentru aceste retele de utilitati", a recunoscut viceprimarul.

PROIECTE. Compania imobiliara Impact doreste sa construiasca 5.000 de locuinte in Bucuresti, a declarat presedintele firmei, Dan Ioan Popp. "Proiectul va fi format din sase complexuri rezidentiale, care totalizeaza o suprafata de 100-120 hectare, in cele sase sectoare ale Capitalei", a precizat Popp. Acestea vor cuprinde atat vile individuale, cat si apartamente in vile, cu doua-trei sau patru camere. "Locatiile sunt confidentiale, pentru ca am deforma distrugator piata. Pretul terenului in zona ar creste de doua-trei ori", a explicat presedintele Impact. El a adaugat ca momentul in care va demara proiectul depinde de municipalitate, care trebui sa se implice.

"Nu este suficient sa construiesti locuinte, trebuie sa asiguri si anumite servicii, precum scoli, politie, spatii comerciale. In momentul in care toate aceste probleme vor fi rezolvate, vom demara constructia proiectului", a mai precizat Popp.

INVESTITII IN BUCURESTI
Circa 2,12 miliarde de euro ar putea fi investiti in Bucuresti in urmatorii 3-4 ani, a declarat Florin Chirita, director la compania imobiliara Impact. El a precizat ca sapte mari investitori doresc sa se implice in proiecte imobiliare importante. Concret, o companie imobiliara din Ungaria vrea sa investeasca 10 milioane de euro, un fond din Kuweit este dispus sa aloce 7,5 milioane de euro, o companie israeliana 9 milioane de euro, un fond israelian 6,5 milioane de euro, o firma belgiana 100 de milioane de euro, un fond multinational 1,5 miliarde de euro, un alt fond european 100 de milioane de euro. "Eu cunosc sapte proiecte care ar putea face ca-n zece ani sa avem un alt Bucuresti", a spus viceprimarul Ludovic Orban.

PARADOX
Un apartament intr-un bloc nou ar putea costa 500 de euro/mp daca ar exista terenuri pe care primaria sa le puna la dispozitia intreprinzatorilor, spune deputatul liberal Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI). El explica ca "demararea acestor noi constructii ar duce la scaderea pretului in cartiere". "Preturile pentru apartamentele construite inainte de 1990 au ajuns exagerate, sunt de 700-1.000 de euro/ mp, cu mult peste pretul real al unei locuinte noi", spune Zamfir.

VARIANTE
Cine doreste sa-si cumpere o casa intr-un cartier rezidential este bine sa viziteze Targul de vile, de la World Trade Plaza. Exista aici oferte de case care pleaca de la 65.000 de euro plus TVA (in Berceni, unde va fi construit un ansamblu cu 60 de vile P+1 pe marginea lacului Mamina) si care ajung la 400.000 de euro in minicartierul Salcia, din zona Pipera-Tunari. Cele mai multe vile costa in jur de 160.000- 250.000 de euro si au suprafete construite in jur de 120-150 mp. Majoritatea locatiilor sunt la iesirea din Capitala.
×
Subiecte în articol: economic proiecte vile