x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Taxe aberante alunga investitorii

Imobiliar - Taxe aberante alunga investitorii

de Daniela Ivan    |    12 Ian 2006   •   00:00
Imobiliar - Taxe aberante alunga investitorii

Investitorii sunt suparati ca obtinerea unui certificat de urbanism costa, de la 1 ianuarie 2006, de 90 de ori mai mult decat la sfarsitul lui 2005.

Investitorii sunt suparati ca obtinerea unui certificat de urbanism costa, de la 1 ianuarie 2006, de 90 de ori mai mult decat la sfarsitul lui 2005. Mai mult, urbanizarea unui teren agricol este taxata de patru ori cat pretul de vanzare-cumparare.

Doua acte normative blocheaza urbanizarea terenurilor agricole si alunga investitorii din imobiliar. Acestia sunt suparati ca legile se schimba de cateva ori pe an, iar orice plan de afaceri este aruncat in aer. "Piata imobiliara pluteste in ceata de la 1 ianuarie 2006", spune Radu Zilisteanu, presedintele companiei imobiliare Land Experts.

CERTIFICATUL DE URBANISM. Un act normativ care reglementeaza taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism in mediul urban si care se aplica de la 1 ianuarie 2006 pune pe jar investitorii si blocheaza piata tranzactiilor cu terenuri. Pretul pentru obtinerea unei hartii, certificatul de urbanism, s-a scumpit exorbitant, in unele cazuri chiar de 90 de ori.

"Pana la 28 decembrie 2005, obtinerea unui certificat de urbanism pentru o suprafata de 10,5 ha costa 14,5 milioane de lei vechi, iar acum costa 1 miliard de lei vechi", spune Emanuel Negruti, reprezentant al unor societati de investitii cu capital spaniol-grecesc. Un alt investitor ne-a declarat ca pentru eliberarea unui certificat de urbanism pe un teren de 55.000 mp este obligat sa plateasca mai mult de jumatate de miliard de lei vechi. Explicatia este ca, in HG nr. 797/2005, Guvernul a stabilit majorari pentru anumite taxe si impozite locale, printre care si pentru certificatul de urbanism.

REGULI NOI. Pana acum, scoaterea unui teren din circuitul agricol necesita un studiu de evaluare in urma caruia se impunea un cost pe metru patrat, care, de regula, nu depasea un euro. Mai mult, terenurile aflate in intravilanul agricol, care beneficiau de un plan de urbanizare PUG aprobat de primariile locale, erau scutite de taxa de scoatere din circuitul agricol.

DIFICULTATI. Acum, dupa ce Parlamentul a modificat la data de 6 decembrie 2005 anexa 1 a Legii fondului funciar, investitorii se confrunta cu o situatie dramatica. Ei trebuie sa plateasca de pana la de patru ori pretul din contractul de vanzare-cumparare. Valoarea minima cu care sunt taxati este dublul sumei din contractul de achizitie, dar este valabil numai pentru terenurile incadrate in clase de calitate inferioare.

"Cumparand un hectar cu un milion de euro, pentru a construi mai trebuie platita taxa de scoatere a terenului din circuitul agricol, care este de minimum 2 milioane de euro, dar care poate ajunge si pana la maximum 4 milioane de euro", spune Emanuel Negruti. El adauga ca investitorii si-au facut un plan de afaceri pentru a construi si acum se vad in imposibilitatea de a-si duce la bun sfarsit afacerea. In aceste conditii, multi oameni de afaceri straini vor sa se mute catre tari din sudul Europei, unde climatul legislativ este mai favorabil decat in Romania.

SCUMPIRE
"Pana la 28 decembrie 2005, obtinerea unui certificat de urbanism pentru o suprafata de 10,5 ha costa 14,5 milioane de lei vechi, iar acum costa 1 miliard de lei vechi"
Emanuel Negruti - reprezentant al unor societati de investitii cu capital spaniol-grecesc

PROBLEMA
Grav este ca afectati sunt nu numai marii investitori din imobiliar, ci si firmele mici si mijlocii care doresc sa construiasca un sediu social sau o fabrica. Un om de afaceri a achizitionat 13.300 de metri patrati de pamant pentru a construi o fabrica de procesare a produselor agricole cu fonduri SAPARD si a solicitat primariei din localitate un certificat de urbanism. Certificatul valora inainte de 1 ianuarie 2006 suma de 500.000 de lei vechi, iar la 3 ianuarie 2006, costa 120 de milioane lei vechi.
×
Subiecte în articol: economic vechi urbanism investitorii