x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliare - Preturile mari ingheata piata

Imobiliare - Preturile mari ingheata piata

de Adrian Mihai    |    20 Iun 2005   •   00:00
Imobiliare - Preturile mari ingheata piata

Cresterea preturilor la case a dus la scaderea cu 40% a tranzactiilor si a creat blocaj.

Cresterea preturilor pe piata imobiliara a dus la scaderea cu 40% a tranzactiilor si a creat un blocaj al acesteia. Solutia este cresterea de trei ori a numarului locuintelor noi. Optiunile investitorilor imobiliari se indreapta spre blocurile de locuinte.

Piata imobiliara se afla in blocaj. In acest an numarul tranzactiilor a scazut cu circa 40% fata de 2004. Aproape jumatate dintre tranzactii se realizeaza in Bucuresti. Cauza blocajului o reprezinta cresterea preturilor si faptul ca oferta acopera doar 20% din cerere, considera purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu. "Creditul imobiliar este o solutie numai pentru cei cu venituri substantiale. Familiile cu venituri cuprinse intre 200 si 500 de euro nu pot contracta un imprumut mai mare de aproximativ 35.000 de euro, suma insuficienta pentru cumpararea unei locuinte", a declarat Zilisteanu. In aceasta situatie, presiunea se transfera si pe piata inchirierilor. Doritorii de locuinte asteapta scaderea preturilor sau cresterea veniturilor personale, timp in care sunt obligati sa inchirieze o locuinta. In prezent numarul de unitati locative care se construiesc este de 30.000. Pentru ca piata imobiliara sa se deblocheze ar fi necesar sa se construiasca 80-100.000, estimeaza Zilisteanu.

SOLUTIA. Construirea de unitati locative noi ar permite scaderea preturilor pe piata secundara, a cladirilor vechi. "Preturile de pe piata secundara au ajuns mult mai mari decat preturile constructiilor noi. In momentul de fata, un metru patrat intr-un aparatament oarecare in Berceni a ajuns intre 700-900 euro. Este clar o nisa de piata pentru investitori" apreciaza reprezentantul ARAI. Solutia pentru scaderea preturilor este pe cale sa soseasca. "Orientarea investitorilor in momentul de fata este sa nu mai faca atat case individuale, cat sa faca blocuri de locuinte. Pretul terenului se imparte la un numar mai mare de utilizatori si astfel devine mai usor de suportat de catre clienti. Ce ne lipeste pentru o crestere mai rapida a ofertei de locuinte noi? "Increderea investitorilor capabili sa angajeze investitii de sute de milioane de euro. Investitiile straine nu vin din cauza instabilitatii legislative si a impredictibilitatii mediului de afaceri", considera Zilisteanu.

FALIMENTE. O alta problema a pietei imobiliare este lipsa profesionalismului. "Dintre agentiile imobiliare de pe piata romaneasca, probabil 10.000, sub 10% sunt cu adevarat profesioniste. In lipsa unei legislatii si a unui sistem de certificari care sa-i permita clientului sa se orienteze in alegerea unei agentii imobiliare, din pacate clientul traieste intr-o jungla economica pentru ca poate sa nimereasca si peste agentii imobiliare neprofesioniste si atunci riscurile pentru clienti sunt destul de mari" ne spune Zilisteanu. El estimeaza ca in urmatorii 2-3 ani circa 60% dintre agentiile imobiliare existente vor disparea. O alta temere o reprezinta intrarea pe piata romaneasca a unor companii multinationale care ar putea sa faca o concuernta la care multe nu vor putea sa faca fata, spune purtatorul de cuvant al ARAI. "Pe piata agentiilor imobliare va exista o dinamica deosebita", concluzioneaza acesta.

STANDARDE SI CERTIFICARE
ARAI vrea sa introdca si in Romania standardizarea si certificarea agentilor imobiliari. Anglia, Olanda si Portugalia au deja un asemena standard. Confederatia Europeana Imobiliara, din care ARAI face parte, intentioneaza realizarea unui standard european care sa constituie un nivel minim ce trebuie respectat de catre toti membrii. Procesul va dura maximum trei ani. Initiatorii spera sa-l finalizeze insa mai devreme, intr-un an si jumatate. "In momentul de fata nu exista o legislatie specifica domeniului imobliar" In Olanda, scolarizare continua a agentilor care vor sa aiba aceasta certificare costa 1000 de euro. Acest standard este cu atat mai important in Romania deoarece la noi nu exista o legislatie specifica.
×
Subiecte în articol: economic piata imobiliare