x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozit numai pe castiguri

Impozit numai pe castiguri

05 Mai 2005   •   00:00

Incepand cu 1 ianuarie 2006, operatiunile pe piata de capital vor fi impozitate cu 16% pe baza castigurilor nete, adica pe portofoliu, si nu pe tranzactie, cum prevede ordonanta elaborata de Guvern.



  • de ANIELA NINE

  • STRATEGIE. Ionut Popescu este promotorul unei noi filozofii fiscale: taxe si impozite pe tot ce misca
    Plenul Senatului a aprobat ieri, cu 66 de voturi pentru, 37 impotriva si doua abtineri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului Fiscal, care se refera la unificarea cotei de impozitare a profiturilor persoanelor juridice, extinderea bazei de impozitare si alte aspecte legate de TVA, impozitul pe venit si accize. Spre deosebire de textul propus de Guvern, senatorii au admis un amendament care modifica, incepand cu 1 ianuarie 2006, modul de calculare a impozitului pe veniturile din piata de capital. Astfel, daca pana la aceasta data impozitul de 10% va fi aplicat pe tranzactie, incepand cu prima zi a anului viitor, impozitul va fi majorat la 16% si se va aplica castigurilor nete inregistrate din tranzactiile bursiere.

    ANTISPECULATII. Prezent la dezbateri pentru a sustine pozitia Guvernului, ministrul de Finante, Ionut Popescu, a precizat ulterior ca principalele prevederi ale Ordonantei 24/2005, referitoare la modificarea Codului Fiscal, vizeaza majorarea impozitului pe venitul din piata de capital de la 1% la 19% si impozitarea veniturilor pe castigurile din tranzactiile imobiliare speculative, adica pentru locuintele care sunt detinute mai putin de trei ani. In ceea ce priveste piata de capital, pentru actiunile detinute o perioada mai mare de un an, impozitul ramane de 1%. "Intentia noastra este de a impozita speculatiile, atat in ceea ce priveste piata de capital, cat si tranzactiile imobiliare", a precizat ministrul Popescu.

    PREVEDERI. "Legea mai cuprinde cresterea accizelor, care a intrat deja in vigoare de la 1 aprilie. De asemenea, se introduce TVA la unele spectacole care nu sunt organizate de institutii publice de cultura, si anume cele organizate cu scopul de a se obtine profit. In plus, mai este vorba si de introducerea TVA la firmele de cablu", a prezentat Ionut Popescu principalele prevederi ale ordonantei.

    MODIFICARI. Textul Guvernului a mai suferit modificari si in cadrul dezbaterilor din comisii, unde au mai fost adoptate o serie de amendamente care se refera la introducerea datei dobandirii titlurilor de valoare, pentru calculul impozitului de 10%, respectiv de 1%, in functie de perioada in care sunt instrainate. Cota de 1% va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006. S-a definit, de asemenea, momentul constituirii depozitului, ca data de referinta pentru aplicarea cotei de impunere de 10%, si s-a detaliat modul de impunere a veniturilor din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturi curente, in functie de nivelul ratelor dobanzilor de referinta de pe pietele interbancare, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti. In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Pentru constructiile de orice fel si terenul aferent acestora, impozitul se aplica numai asupra celor care se instraineaza, in termen de pana la trei luni de la data dobandirii.

    TRANZITIE LA MAJORARI
    In privinta castigurilor din tranzactiile de pe piata de capital, noul Cod Fiscal amana pentru anul viitor solutia fireasca a impozitului calculat pe baza unui portofoliu anualizat de actiuni, solutie prevazuta de un amendament propus de Silvia Ciornei. Numai ca, de la 1 ianuarie 2006, impozitul va fi si mai mare, de 16%. Pentru 2005 a ramas in vigoare varianta impozitului calculat la fiecare tranzactie, care este de 10 ori mai mare decat cel vechi, pentru actiunile cumparate dupa 31 mai. Impozitul de 1% se pastreaza doar anul acesta in cazul vanzarii actiunilor achizitionate inainte de 1 iunie. "Chiar daca vine mai tarziu, adoptarea solutiei impozitarii pe castigurile anuale nete este salutara", spune Septimiu Stoica (foto), vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti. In ultimele luni, reprezentantii brokerilor au obiectat ca, pe parcursul unui an, pierderile din vanzarea aceleiasi actiuni pot depasi castigurile din tranzactiile de succes. (Adrian N. Ionescu)
    ×
    Subiecte în articol: economic impozitul