x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozit pentru rentieri

Impozit pentru rentieri

de Daniela Ivan    |    03 Iul 2007   •   00:00
Impozit pentru rentieri

Fiscul vrea ca proprietarii care au mai mult de cinci contracte de inchiriere să le declare ca venituri din activităţi independente şi să ţină contabilitatea in partidă simplă.

Proiect - Sute de mii de romăni obţin bani buni din inchirierea de locuinţe

Fiscul vrea ca proprietarii care au mai mult de cinci contracte de inchiriere să le declare ca venituri din activităţi independente şi să ţină contabilitatea in partidă simplă.

Veniturile din chirii realizate de o persoană care are in derulare un număr mai mare de cinci contracte de inchiriere se vor incadra in categoria veniturilor obţinute din activităţi independente, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai mult, Fiscul vrea ca aceşti proprietari să ţină o contabilitate in partidă simplă, iar venitul să fie stabilit in sistem real, un procent de 16% aplicat la diferenţa dintre venituri şi cheltuieli.

PROCEDURĂ. Contractele de inchiriere se inregistrează la organul fiscal unde proprietarul işi are domiciliul. In cazul in care proprietarul are mai multe locuinţe situate in localităţi diferite, acesta are obligaţia să işi desemneze o sursă principală de venit la care va indeplini obligaţiile fiscale. "Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor au obligaţia să declare, pănă la 30 ianuarie, inclusiv, a anului următor, venitul estimat din activităţi independente pe baza Declaraţiei privind veniturile estimate din activităţi independente, cod 14.13.01.13", se arată intr-un comunicat remis redacţiei de ANAF. Cine are mai puţin de cinci contracte de inchiriere va rămăne pe actuala procedură, cea aferentă veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor.

AFACERE. O locuinţă se inchiriază cu 250-1.000 de euro/lună in Capitală şi in marile oraşe din ţară. Aşa că există persoane care căştigă bani buni din această afacere. Anul trecut, in Bucureşti, 86.011 persoane fizice au declarat venituri totale brute de 751,5 milioane de lei realizate din chirii. Cel mai mare impozit anual a fost plătit in Sectorul 2 şi s-a ridicat la 415.800 lei, aferent unui venit brut de 3,5 milioane de lei (peste un milion de euro) obţinut de persoana respectivă din inchirierea de locuinţe. In Constanţa, numărul proprietarilor care au declarat căştiguri din chirii a fost de 20.260 de persoane, in Iaşi de 12.240, in Cluj de 25.479, iar in Braşov de 11.675.

×
Subiecte în articol: economic