x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozit - Recalcularea se restituie prin posta

Impozit - Recalcularea se restituie prin posta

20 Oct 2004   •   00:00

ECONOMIC

Banii aferenti impozitului pe venitul global vor fi primiti acasa printr-un mandat postal, in cazul in care suma de restituit nu depaseste 1,5 milioane de lei. Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa restituie contribuabililor 2.531 miliarde lei ca diferenta la impozitul pe venitul global colectat in anul 2003. Pentru a usura operatiunea, sumele sub 1,5 milioane de lei vor fi trimise contribuabililor prin mandat postal.
DANIELA IVAN

DEBIROCRATIZARE. Niculae Plaiasu, seful Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, promite ca in 60 de zile toti romanii isi vor recupera banii
Populatia care are de primit, in urma deciziei de impunere pe anul trecut, diferente de impozit pe venit mai mici de 1,5 milioane de lei, va beneficia de restituirea la domiciliu, prin mandat postal. Contribuabilii care au primit decizii anuale de impunere din care rezulta diferente de restituit mai mici decat nivelul mentionat, impreuna cu documentul de restituire si, dupa caz, instiintarea de compensare nu mai trebuie sa se deplaseze la administratia fiscala, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

PRIN BANCA. Contribuabililor carora trebuie sa li se restituie diferente de impozit mai mari de 1,5 milioane de lei nu li se trimit banii prin posta, ci doar Decizia de impunere anuala si cea de Instiintarea de restituire. Prin aceste documente, oamenilor li se comunica suma care li se cuvine a fi restituita, iar ei trebuie sa contacteze organele fiscale, persoana si numarul de telefon fiind indicate in instiintare. Sumele pot fi primite in numerar sau prin cont bancar, inclusiv conturi de card. Autoritatile fiscale trebuie sa restituie sumele rezultate din regularizare in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere anuala, in caz contrar urmand sa plateasca dobanzi.

IN NUMERAR. In cazul in care contribuabilul a optat pentru a ridica in mana banii este important ca el sa se prezinte la Fisc chiar in data in care a fost programat. "Recomandam contribuabililor sa se prezinte la unitatile de trezorerie la data programata, deoarece programarile au in vedere o repartizare zilnica, ritmica si liniara, in functie de persoanele care pot fi deservite la ghisee. In acest mod, se urmareste evitarea aglomeratiei si a momentelor de blocare a activitatilor unitatilor de trezorerie pe parcursul procesului de restituire a diferentelor de impozit pe venit", se arata in comunicatul ANAF. Totodata, cei care vor respecta data programata vor evita efectuarea de drumuri suplimentare, trezoreria neputand da banii fara programarea anterioara a unitatii fiscale.

DATORNICI. Pe de alta parte, Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala trebuie sa incaseze de la populatie diferente de 1.382 miliarde lei pentru impozitul pe anul trecut. Si aceste persoane vor fi instiintate prin intermediul Postei. In Bucuresti, persoanele care au de plata diferente de impozit de pana la 1,5 milioane lei vor primi un plic cu decizia de impunere personalizata, cu adresa si datele de indentificare ale contribuabilului si suma de plata, precum si dispozitia de compensare si documentul de restituire. In cazul celor care au de plata peste 1,5 milioane lei sau in declaratii exista neconcordante, inspectorii fiscali vor efectua verificari suplimentare, iar situatia va fi clarificata dupa discutii cu inspectorii fiscali. Imprimeria Nationala a tiparit aproximativ 189.000 de plicuri pentru contribuabili.

STATISTICI

Potrivit datelor ANAF, au depus declaratii de venit global 3,041 milioane de contribuabili, dintr-un total estimat de 3,194 milioane.
Pana acum, autoritatile fiscale teritoriale au emis 2,847 milioane decizii de impunere anuala, din care in 2,13 milioane rezulta diferente de restituit. Dintre acestea, in 1,5 milioane de decizii diferentele de restituit sunt mai mici de 1,5 milioane de lei. Statul va da populatiei 2.531 miliarde lei.

INTARZIATI

Cetatenii care nu si-au depus declaratiile de venit global sau declaratiile speciale vor primi de la organele fiscale o instiintare printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Astfel, acesta va fi avertizat ca a depasit termenul legal de depunere. Daca in termen de 15 zile de la data primirii, contribuabilul nu depune declaratia, Fiscul va stabili din oficiu suma de plata. Totodata, contribuabilul va fi amendat cu sume cuprinse intre 100.000-1.000.000 de lei.
×
Subiecte în articol: economic milioane