Teoretic, taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate în 2011, practic acest lucru este valabil doar pentru bucureştenii care locuiesc într-o zonă care nu a fost afectată de reîncadrarea fiscală.
Cu alte cuvinte, cei care au o casă sau un teren la periferia oraşului, unde investiţiile din ultimii ani au modernizat zona, vor plăti cu 7%-10% mai mult, conform unui proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării în şedinţa de luni a Consiliului General. Principalele criterii ce au stat la baza noilor reglementări de încadrare pe zone de fiscalitate au fost cele urbanistice, şi anume relaţia cu centrul istoric, calitatea utilităţilor publice şi a serviciilor urbane, potenţialul de dezvoltare, valoarea pe piaţa liberă imobiliară.
Astfel, zona A, cea mai scumpă din Bucureşti, a fost prelungită de-a lungul malurilor râului Dâmboviţa, de la intersecţia Splaiului Independenţei cu Bulevardul Vasile Milea (Pod Grozăveşti) până la limita vestică de proprietate a construcţiei Sema Park. Au fost scoase din această încadrare malurile inundabile din jurul Lacului Colentina, fiind trecute într-o clasă inferioară de impozitare. Şi asta nu e tot. Au fost introduse în A malurile lacurilor Fundeni, Băneasa, până la Bulevardul Ion Ionescu de la Brad.
Un alt exemplu de rezonare fiscală este suprafaţa de teren cuprinsă între Aleea Teişani şi Strada Pădurea Pustnicu, adică Pădurea Băneasa, care făcea parte din categoria D, având taxele şi impozitele cele mai mici, aceasta fiind avansată în B. Dacă până acum terenurile situate între Şoseaua Giurgiului şi Bulevardul Constantin Brâncoveanu, Strada Aurel Perşu - Drumul Binelui, Şoseaua Berceni, Strada Caporal Gheorghe Marin din Sectorul 4 erau impozitate conform tarifelor percepute pentru zona C, acestea, conform noului proiect, vor trece în zona B, adică cei care locuiesc în cartierele mai sus-menţionate vor plăti de la anul taxe şi impozite mai mari.
N-au scăpat de promovare nici Bulevardul 1 Decembrie, Strada Feteşti, Drumul Gura Siriului, Strada Râmnicu Vâlcea, spre Strada Fizicienilor din Sectorul 3. Acestea au trecut din categoria C în B, adică dări mult mai mari către stat.
De la anul vor scoate mai mulţi bani din buzunar şi bucureştenii care locuiesc în cartierul Andronache, Strada Moroieni - CF Obor, zona industrială între Strada Industriilor şi Gura Bădicului, Prelungirea Ferentari - Aleea Livezilor. Aceste zone au trecut din categoria D în C. În cea mai ieftină parte a Bucureştiului, cu încadrare zonală D, au rămas incluse teritoriul cuprins între linia CF industrial până la Splaiul Unirii, zona la vest de Lacul Morii şi CET Vest.
Pentru a exemplifica, impozitul pentru un apartament cu 2 camere în zona A este de 116,93 de lei, iar pentru B - 108,81 de lei. Pentru o garsonieră încadrată în zona C se plăteşte un impozit de 77,30 lei, iar pentru D - 74,08 lei. Pentru un apartament cu 3 camere din zona A se achită 175,40 lei, iar pentru unul asemănător din B - 163,22 de lei. În ceea ce priveşte taxele pentru maşini, acestea rămân neschimbate.
Pe lângă aceste modificări, în proiectul supus dezbaterii luni au mai fost introduse două noi taxe, respectiv cea pentru utilizarea temporară a locurilor publice cu reţele de comunicaţii electronice (0,05 lei/ml/zi) şi cea de utilizare a domeniului public cu echipamente cu diferite destinaţii şi construcţii tehnice (1,5 lei/mp/zi). Până acum, nici un operator nu plătea un leu municipalităţii.
La un calcul simplu, aproximativ 90 milioane de euro vor ajunge în bugetul local dacă taxa va fi votată de consilierii generali. O discuţie pe această temă a avut loc ieri, operatorii de telefonie mobilă declarându-se nemulţumiţi de această măsură. Nici cei de la Primăria Capitalei n-au ştiut să le dea toate detaliile, aşa că totul a rămas în coadă de peşte.
Citește pe Antena3.ro