x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În lipsă de autostrăzi, cerul e al nostru. Cât costă un zbor de plăcere

În lipsă de autostrăzi, cerul e al nostru. Cât costă un zbor de plăcere

de Cristian Anton    |    01 Aug 2016   •   10:50
În lipsă de autostrăzi, cerul e al nostru. Cât costă un zbor de plăcere
Sursa foto: RyanFletcher/Getty Images/iStockphoto

Nu trebuie să fii beizadeaua milionarului „Frutti Fresh” Micula pentru a zbura cu avionul la mare. Ori în vârf de munte. Sau chiar la mormântul lui Arsenie Boca, aşa cum îi place să se exhibe fiul multimilionarului fără Bac. Acum, oricine are măcar 99 de euro în buzunar poate vedea România de sus, de la bordul unui avion sau elicopter închiriat. Considerat mult timp drept un apanaj al oamenilor de afaceri cu stare, zborul de plăcere pare a fi prins şi la românul de rând. Oferta din ce în ce mai numeroasă indică o piaţă în creştere.

Cu 99 de euro, poţi pilota singur un biplan de epocă deasupra lacului şi mănăstirii Snagov, a mănăstirii Ciolpani şi a locurilor învecinate timp de 20 de minute. Cu aceiaşi bani, poţi survola Bucureştiul la bordul unui Cessna 172 pentru trei pasageri sau, şi mai bine, Castelul Bran şi împrejurimile, tot pentru 20 de minute. Este oferta celor de la Transilvania Live, care au în meniu şi turul aerian al Deltei Dunării, al litoralului sau amândouă la un loc, pentru o oră până la două ore şi jumătate, cu preţuri între 499 şi 899 de euro. Zborurile cu elicopterul sunt semnificativ mai scumpe: turul aerian al Bucureştiului costă 374 de euro de persoană, al Castelului Bran 159 de euro, iar o escapadă deasupra Transilvaniei ajunge până la 999 de euro de persoană. Dacă vrei senzaţii şi mai tari, poţi face un zbor de acrobaţie cu un avion militar pentru 460 de euro. În fine, dacă vrei să te simţi un VIP, poţi zbura la mare cu avionul, de la Bucureşti Băneasa, o cursă tur/retur costând 1.080 euro, fără TVA şi taxe de aeroport.

Concurenţa scade preţurile

O altă firmă de taxi aerian, Efly, vine cu oferte de preţ şi mai atrăgătoare. Survolarea Bucureştiului cu elicopterul costă 500 de lei, un tur aerian în Valea Prahovei e 400 de euro, în timp ce turul mănăstirilor din nordul Moldovei, tot cu elicopterul, costă 450 de euro. Aceeaşi firmă îţi închiriază elicoptere pentru orice vrei tu, cu tarife cuprinse între 650 şi 1.750 de euro ora de zbor, în funcţie de capacitatea aparatului, în timp ce un avion te poate duce oriunde îţi pofteşte sufletul, atâta timp cât îţi permiţi să plăteşti între 140 şi 1.400 de euro pe ora de zbor. Un alt operator de taxi aerian, Avisib Group, are şi el în ofertă turul mănăstirilor din Bucovina, un zbor de trei ore şi jumătate, pentru şase persoane, preţ total 6.200 de euro. Tot aici, turul litoralului, care poate acoperi toate staţiunile sau doar Mamaia, costă între 1.750 şi 4.500 de euro. Şi, dacă vrei să zbori ca pe vremea lui Jules Verne, poţi uita de elicoptere sau avioane şi să urci într-un balon cu aer cald. Un zbor cu balonul costă între 400 şi 600 de euro pe oră, pentru grupuri de două sau patru persoane.  

Printre milionari, e aproape o modă să deţii o companie de taxi aerian. Ion Ţiriac, Ioan Niculae, defunctul Dinu Patriciu au operat pe piaţa VIP a zborurilor de ocazie. Şi Gigi Becali este implicat în business, chiar dacă nu are firmă proprie, ci doar un avion pe care l-a închiriat companiei lui Niculae în perioada cât nu-l foloseşte el. 

×