x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În nordul Germaniei, seceta face ravagii în agricultură

În nordul Germaniei, seceta face ravagii în agricultură

29 Iul 2018   •   13:36
În nordul Germaniei, seceta face ravagii în agricultură

Floarea soarelui ofilită, câmpuri de grâu pârjolite, tulpini de porumb pipernicite: în nordul Germaniei, agricultura este asfixiată de secetă care afectează de luni de zile Europa şi provoacă îngrijorare pentru fermieri care cer măsuri. 

 

Terenuri din landul Saxonia-Anhalt, regiune din fosta RDG comunistăsituată la vest de Berlin, printre cele mai fertile din ţară, sunt literalmente secate de apă de mai multe luni. Spre deosebire de sudul ţării, aici "nu a mai plouat cu adevărat din aprilie, în timp ce în mod normal aceasta "este perioada principală de creştere a cerealelor şi a altor culturi. 

Nu am mai văzut aşa ceva", spune Juliane Stein, care lucrează pentru Agro Bordegrun, un conglomerat agricol format după reunificarea Germaniei în 1990. "Am ajuns într-un punct (...) în care vorbim despre un dezastru natural care ne ameninţă existenţa", îşi face griji aceasta. 

Marţi 24 iulie, Asociaţia germană a agricultorilor (DBV) a cerut negocieri de criză pentru a discuta despre ajutoarele de stat, în condiţiile în care sectorul se teme de pierderi masive anul acesta. "Ne aşteptăm la pierderi de miliarde (de euro) (...) Guvernul trebuie să declare starea de urgenţă pentru ca agricultorii din zonele cele mai afectate să poată fi ajutaţi", s-a alarmat săptămâna aceasta preşedintele DBV, Joachim Rukwied. 

Doar pentru cereale, recolta se anunţă foarte dificilă, cu o pierdere estimată în prezent la 8 milioane de tone, respectiv 1,4 miliarde de euro. Sfecla, rapiţa şi porumbul au suferit de secetă, determinând agricultorii să recolteze cu două-trei săptămâni mai devreme decât de obicei. 

"Tulpinile de porumb au crescut doar până la genunchi. În mod normal, acestea ar trebui să aibă acum mai mult de doi metri", se plânge Juliane Stein. 

Lipsa de cereale îi privează pe fermieri de furaje pentru animalele lor şi, practic, cresc automat preţurile. Mulţi crescători de animale au decis deja să-şi vândă şeptelul, iar numărul de vaci şi juninci sacrificate a crescut cu 10% în primele două săptămâni ale lunii iulie, potrivit Agenţiei Germane pentru Agricultură şi Nutriţie. 

Singura veste bună este că Germania deocamdată a fost cruţată de incendii la scară largă, cum au fost cele care au mistuit zeci de mii de hectare în Suedia sau au provocat zeci de decese în Grecia. 

Dar în landul Saxonia-Anhalt o mulţime de suprafeţe agricole au fost pârjolite, cum ar fi zecile de hectare care s-au transformat în fum în apropiere de Barleben, un sat situat la nord de Magdeburg: "Grâul, când este uscat, este la fel de inflamabil ca paiele", spune doamna Stein. 

Cu toate acestea, ea este încrezătoare, spunând că fermierii vor trebui să se adapteze pentru a supravieţui acestui tip de episod meteorologic. 

Pentru a îmbunătăţi germinaţia, ei folosesc deja agricultura fără arat şi mulciul, o metodă ce constă în aşezarea unui strat de material protector pe teren, în primul rând pentru a schimba efectele climei locale. De asemenea, exemplifică ea, se face o selecţie a seminţelor, mutageneză, care face posibilă dezvoltarea unor culturi mai rezistente la căldură, chiar dacă această din urmă soluţie ar putea fi încetinită: Curtea Europeană de Justiţie a decis miercuri că seminţele rezultate au provenit din OMG şi, ca atare, trebuie să facă obiectul aceloraşi reguli şi precauţii obligatorii. 

Germania nu a mai avut o astfel de vară fierbinte de cel puţin 15 ani, spune Thomas Endrulat de la Agenţia Meteorologică din Germania. Astfel de fenomene extreme corespund unor modele predictive pentru Europa din cauza schimbărilor climatice, însă, avertizează Endrulat, nu ar trebui să tragem concluzii catastrofale din cauza acestui an "excepţional".

AGERPRES

×