x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In Romania bate vantul prosperitatii

In Romania bate vantul prosperitatii

08 Mai 2004   •   00:00

Perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana in 2007 a facut ca afacerile cu imobile si terenuri sa fie tot mai infloritoare. Iar daca Romania s-ar rezuma numai la afaceri imobiliare ar fi deja in lumea buna a Europei, considera specialistii.

FLORINA ZAINESCU

Romania merge catre culoarea bleu, titra zilele trecute cotidianul francez Le Monde. Steagul cu stele al Uniunii Europene flutura la toate colturile strazii, in fata magazinelor, firmelor si restaurantelor. Vazut din Romania, albastrul european este „tendinta".

Romanii prospera

Oficial, Bucurestiul ar trebui sa se integreze in UE in 2007 impreuna cu Bulgaria si poate Croatia. Dar inca de pe acum, pentru o buna parte din cele 22,5 milioane de romani, Europa nu mai este doar un vis, ci o realitate cotidiana. Efectele largirii Uniunii cu cele 10 state care au aderat la 1 mai se fac deja simtite in Romania. Preturile imobiliare au explodat si vanzarile de masini bat recordurile. „Un vant de prosperitate bate deja in Bucuresti si in marile orase romanesti", scrie Le Monde.

„Capsunarii" dinamizeaza piata imobiliara

Conform statisticilor oficiale, 2 milioane de romani sunt plecati sa munceasca in statele din spatiul Schengen. Banca Nationala a Romaniei a comunicat ca in 2003 acestia au trimis in tara 1,5 miliarde de euro. Iar in acest an suma ar putea creste la 2 milioane de euro, o valoare considerabila intr-un stat in care salariul mediu este 150 de euro pe luna.

Acest aflux de valuta forte a dus la dublarea pretului terenurilor si caselor, iar tendinta de crestere se mentine. Iar in 2007 preturile practicate pe piata imobiliara din Romania se vor alinia valorii medii din UE.

Piata imobiliara s-a integrat in UE

Speculantii, in principal italieni si greci, au inteles acest fenomen si se aventureaza cu miile pentru achizitionarea de terenuri romanesti, observa cotidianul francez. Tranzactiile se multiplica cu o viteza ametitoare, la fel ca si beneficiile. O casa cumparata la Bucuresti cu 150.000 euro in acest an ar putea valora dublu sau chiar triplu dupa 2007. „Daca Romania s-ar rezuma numai la afaceri imobiliare am putea spune ca suntem deja in Europa", a declarat agentul imobiliar Victor Ceausu, citat de Le Monde.

O alta mentalitate

Jurnalistii francezi considera ca aderarea Romaniei la UE va provoca de asemenea o schimbare majora in stilul de viata al romanilor. „O noua generatie intra in scena, bine educata, fara complexe cu o dorinta puternica de a trai pe model occidental. Tinerii intreprinzatori romani nu au de ce sa-i invidieze pe omologii lor francezi si germani. Sub presiunea europeana, tara lor ar trebui sa se indrepte spre un model la care parintii lor nici nu indrazneau sa viseze", se arata in articolul Le Monde.

Tara noastra, o noua Spanie

Perspectiva aderarii la Uniune se dovedeste un veritabil catalizator al evolutiei Romaniei. „Aceasta tara este Spania si Portugalia de maine", a declarat, cotidianului francez, Alain Kremeur, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie franco-romane. „Francezii care s-au instalat aici nu vor avea nimic de regretat, in ciuda tuturor dificultatilor pe care le pot intalni. As spune chiar ca ar trebui sa se grabeasca", a adaugat acesta.
×
Subiecte în articol: economic romania