x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In UE, fara subventii la carne

In UE, fara subventii la carne

22 Mar 2004   •   00:00

Fermierii romani vor fi subventionati doar daca se dovedesc eficienti, din 2007. In plus, crescatorii de porci si pasari nu vor mai beneficia de subventii pentru animalele livrate la abatorizare.

Integrarea in Uniunea Europeana tinde sa devina un fel de sperietoare pentru taranul roman. Cine-s astia, dom’le, de-mi spun mie cum sa-mi cultiv ogorul sau cat lapte sa dea vaca mea?! In urmatorii ani, in agricultura romaneasca se vor face multe schimbari, greu de digerat pentru agricultorul obisnuit sa lucreze pamantul cu sapa sau cu plugul tras de cal.

Eficienta sau pensionare

De exemplu, subventiile pentru infiintarea si intretinerea culturilor vor fi inlocuite cu platile directe. Dar acestea nu se vor acorda decat celor ale caror ferme respecta standardele impuse de UE: terenuri inregistrate in registrul exploatatiilor agricole, bine intretinute si bine lucrate, productii de calitate. Pentru fermierii care nu se vor dovedi eficienti si nu vor putea sa indeplineasca aceste conditii, o alternativa o va reprezenta pensionarea timpurie. Adica sa renunte la pamanturile lor in schimbul unei retributii lunare acordata de UE. Cei care nu vor indeplini standardele, dar nu vor vrea sa iasa la pensie, vor putea apela la sprijinul pentru fermele de semisubzistenta. In baza unui plan de afaceri care sa demonstreze ca exploatatia agricola va deveni viabila in trei ani, fermierii vor primi o prima anuala de 750 de euro pentru a-si pune afacerea „pe roate".

Preturi pe bune

Mai dificil va fi pentru crescatorii de porci si pasari, pentru ca acestia nu vor mai primi subventii pentru animalele livrate la abatoare. „In Uniunea Europeana nu se acorda plati directe decat pentru bovine, oi si capre. Asta inseamna ca, pana in 2007, va trebui sa renuntam si noi la subventionarea carnii de porc si pasare", a declarat Lorena Morarescu, euroconsilier pentru integrare. Dar pentru ca durerea crescatorilor sa fie indulcita, se lucreaza deja la un sistem de clasificare a carcaselor de bovine, caprine si porcine, astfel incat acestea sa se vanda la un pret care sa le reflecte calitatea. O hotarare de guvern in acest sens a aparut inca de anul trecut. Anul acesta se va da si ordinul privind normele tehnice de clasificare a carcaselor, respectiv clasele de calitate, criteriile de evaluare a calitatii pe specii, precum si modul de comercializare in functie de aceasta clasificare.

Dispar viile hibride

Si in domeniul viti-vinicol vor interveni schimbari. Pana la sfarsitul lui 2014, toate viile hibride direct producatoare vor trebui inlocuite cu soiuri nobile. „La ora actuala nu exista subventii pentru acest sector. Viticultorii nu beneficiaza decat de un sprijin de 50% din pretul materialului saditor", a declarat Ioana Mitrofan, euroconsilier pe probleme de vini-viticultura. Abia dupa aderare producatorii din domeniu vor primi plati directe pentru defrisarea si inlocuirea viei hibride. Cei care vor purcede la aceasta actiune pana in 2007 vor suporta integral toate cheltuielile.
( FLORINA ZAINESCU )


Amenzi pentru depasirile de plan

Nici cei care cresc vaci pentru lapte nu vor avea o viata usoara. Pentru ei se vor introduce cote de productie. Fiecare producator eligibil va putea sa dea la procesare sau sa vanda o cantitate fixa de lapte. Cei care produc mai mult, vor plati o taxa pentru fiecare tona de lapte in plus. Iar cei care nu isi indeplinesc planul se vor alege cu o reducere a cotei. Avantajul acestei metode este ca fiecare producator va avea asigurate atat pretul, cat si desfacerea. „Problema este ca, din cele 1,2 milioane de ferme de vaci de lapte, 90% au doar unul, doua animale, ceea ce va face foarte dificila alocarea cotelor. Pana in 2007, Ministerul Agriculturii va trebui sa dezvolte programe de reorientare a acestor ferme spre cele de la trei capete in sus si de crestere a productiei medii de lapte", a declarat Oana Moroianu, euroconsilier pe probleme de agricultura. De aceea, statul va plati in continuare 50% din valoarea investitiei celor care vor sa-si faca ferme de vaci. Iar subventiile se vor acorda in functie de calitatea produsului livrat la procesare.

×
Subiecte în articol: economic