x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încălzirea climei ne lasă fără mâncare

Încălzirea climei ne lasă fără mâncare

de Florina Zainescu    |    14 Apr 2009   •   00:00

Creşterile de temperatură înregistrate în ultima perioadă vor determina scăderea producţiei de grâu cu cel puţin 10%, iar în lipsa unor măsuri urgente am putea asista la deşertificarea părţii de sud a ţării.



Potrivit unui document guvernamental elaborat pe baza datelor Agenţiei Europene de Mediu, clima globală se schimbă semnificativ şi într-un ritm accelerat, în principal prin creşterea temperaturii medii globale.

Cele mai importante creşteri de temperatură - 5-7 grade Celsius - şi o continuă scădere a precipitaţiilor, cu 20%-40%, vor fi înregistrate în sudul şi estul Europei. Modificările apărute la nivelul climei şi solului vor avea influenţe asupra culturilor agricole, estimându-se că, pentru fiecare creştere a temperaturii cu un grad Celsius, producţia de grâu va scădea cu aproximativ 10%.

"Alături de Spania, Italia şi Grecia, România se află printre primele care vor fi afectate de aceste schimbări, manifestările urmând să fie vizibile încă din anii 2020-2030. Modificarea condiţiilor climatice va influenţa ecosistemele, aşezările umane şi infrastructura în toate palierele vieţii economico-sociale din România.

Cele mai afectate regiuni din România vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Munteniei şi Banat, iar în lipsa unor măsuri urgente este posibil să asistăm la deşertificarea părţii de sud a ţării, în special în judeţul Dolj şi în Dobrogea", se arată în document. Autorii atrag atenţia că pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie sunt necesare măsuri urgente, precum derularea unui program intens de împădurire.

CAUZE
Situaţia este îngrijorătoare, pentru că avem deja zone din Oltenia unde pământurile s-au transformat în nisipuri din cauza secetei, a defrişărilor şi a practicării agriculturii intensive şi "după ureche". Iar dacă situaţia s-ar extinde în întreaga Câmpie Română şi în Dobrogea, vom avea o problemă legată de securitatea alimentară. Pentru că noi deja importăm alimente, în ciuda arealului agricol mare. Iar specialiştii avertizează că lumea ar putea fi lovită de o criză alimentară puternică.

Dacă producţia de alimente nu se va dubla până în 2050, omenirea se va confrunta cu foamete şi cu o creştere fulminantă a preţurilor, potrivit Financial Times.

×
Subiecte în articol: economic