x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Incepe reforma pensiilor!

Incepe reforma pensiilor!

de Catalin Pruteanu    |    17 Sep 2007   •   00:00
Incepe reforma pensiilor!

Astăzi incep cele patru luni in care angajaţii de pănă in 35 de ani trebuie să adere la un fond de pensii privat obligatoriu. Este şansa tinerilor de a nu se mai zbate in sărăcia in care se află acum părinţii lor, "pensionari de stat".

Reforma pensiilor incepe după zece ani de la primele intenţii ale autorităţilor de a schimba sistemul de pensii de stat, un sistem dezastruos, care incă face ca milioane de romăni să trăiască in sărăcie. In urmă cu un deceniu, guvernul Ciorbea a făcut primii paşi pentru a introduce pensiile private, dar lipsa de curaj şi de voinţă a guvernanţilor a amănat adoptarea unui cadru legislativ pănă in 2004, cănd a fost in sfărşit publicată Legea 411 privind fondurile de pensii administrate privat. Principala diferenţă faţă de sistemul de stat este că de o parte din banii care li se opresc actualilor angajaţi din salariul lunar drept "contribuţie la sistemul public de pensii" vor beneficia chiar plătitorii la vărsta pensionării. In prezent, aceşti bani sunt folosiţi la plata pensiilor actualilor pensionari.


CAMPANIE. In cele patru luni ale perioadei de aderare, circa 150.000 de agenţi de marketing se vor strădui să convingă circa 2.500.000 de viitori contribuabili să-şi pună semnătura pe contractul de aderare al administratorului de fond de pensie pe care il reprezintă. Deşi nu sunt obligate, şi persoanele cu vărsta intre 35 şi 45 de ani pot contribui la un fond privat de pensii. Potrivit legii, un angajat nu poate participa decăt la un singur fond de pensii administrat privat, iar procedura este simplă. Contribuţia la acest fond este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. Aceasta inseamnă că angajaţii nu vor plăti nimic in plus şi că o parte din banii reţinuţi de stat va fi de acum inainte administrată de firme private. Pentru inceput se vor duce către fondurile private 2% din ceea ce deja se plătea, iar, pe o perioadă de opt ani, cota de contribuţie se majorează pănă la 6%. Se estimează că, pănă in 2011, numărul participanţilor va ajunge la 3.500.000, iar, in 2008, totalul contribuţiilor va fi de circa 700 de milioane de lei.


RISCURI. Toate fondurile au-torizate pentru pensiile private obligatorii au graduri de risc asemănătoare, restricţiile privind investiţiile ce pot fi făcute cu banii colectaţi fiind impuse de lege. Diferenţele care pot determina alegerea făcută de angajaţi constau in gradul de rentabilitate a acestora, in forţa financiară a companiei care administrează fondul şi in nivelul comisioanelor percepute pentru administrarea banilor. Atenţie la alegerea pe care o faceţi! Dacă semnaţi pentru două sau mai multe fonduri, contractele vor fi anulate şi veţi fi repartizat aleatoriu unui alt fond de pensii. Dacă vreţi să vă mutaţi de la un fond la altul, trebuie să ştiţi că veţi plăti o penalizare dacă faceţi schimbarea mai devreme de doi ani.


Femeile vor avea pensii mai mici

Introducerea sistemului de pensii private obligatorii a fost criticată pentru imperfecţiunile legislative, pentru lipsa de informare a publicului, pentru lipsa unui sistem informatic de evidenţă şi pentru că le-ar dezavantaja pe femei, care vor avea pensii mai mici din cauza speranţei de viaţă mai ridicată şi a salariilor, care, statistic, sunt sub cele ale bărbaţilor. Pănă la 1 iulie 2009 trebuie să intre in vigoare o lege specială pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor. Temerea sindicatelor este că legea ar putea conţine, la cererea administratorilor, tabele biometrice diferite pentru femei şi bărbaţi, care să scadă cuantumul pensiilor lunare pentru femei. O altă ingrijorare a fost formulată de un administrator care estima că in cele patru luni s-ar putea ca pănă la jumătate din viitorii participanţi să semneze mai mult de un contract de aderare şi, astfel, alegerea acesteia să fie anulată.

Deşi Romănia este printre ultimele ţări din Europa care işi reformează sistemul de pensii, amănarea inceperii perioadei de aderare a fost cerută de unele sindicate chiar săptămăna trecută. Solicitarea s-a lovit mai ales de refuzul adiministratorilor, care ar fi putut inregistra pierderi uriaşe din cauza planurilor de afaceri deja puse in mişcare.

Pănă in prezent sunt autorizaţi 17 administratori de fonduri. Pentru a nu fi desfiinţat, un fond de pensii trebuie să străngă in termen de trei ani de la data constituirii minimum 50.000 de participanţi. Un fond de pensii nu poate avea decăt un singur administrator, nu poate fi declarat in stare de faliment, iar autoritatea de control este Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit legii, o dată pe an, administratorul este obligat să-l informeze pe participant despre activul personal, precum şi despre situaţia sa financiară, alte informaţii suplimentare putăndu-se obţine contra cost. Estimările specialiştilor arată că, după căţiva ani, pe piaţă vor rămăne circa zece administratori. In cazul in care un fond de pensii este desfiinţat, activele acestuia sunt transferate altui fond de pensii, fără nici o pierdere din partea participanţilor.

×
Subiecte în articol: pană economic pensii fond