x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inceperea sezonului estival a luat autoritatile prin surprindere - 20% din plaje nu au administrator

Inceperea sezonului estival a luat autoritatile prin surprindere - 20% din plaje nu au administrator

de Elena Stan    |    29 Mai 2006   •   00:00
Inceperea sezonului estival a luat autoritatile prin surprindere - 20% din plaje nu au administrator

Organizarea cu intarziere a licitatiilor a lasat 20% din plajele de la Marea Neagra fara administratori, pentru tot sezonul. Hotelierii acuza ca nici in zonele unde exista administratori situa- tia nu este mai buna, plajele ramanand neamenajate.

In plin sezon estival, dupa doua runde de licitatii, doar 80% din plajele de pe litoralul Marii Negre au administratori. Desi preturile la care se poate inchiria plaja sunt cuprinse intre 4,5 - 13 lei metrul patrat/an, iar plata acestei sume asigura incheierea unor contracte de administrare pe termen de 10 ani, 20% din plaje au ramas neinchiriate.

HARABABURA. In luna martie, cu doua luni inainte de deschiderea oficiala a sezonului estival, Guvernul a hotarat prin Ordinul 222 ca cele 33 de sectoare de plaja de pe Litoral sa fie scoase la licitatie de Directia Apelor Dobrogea Litoral. Procedura de anul acesta difera radical fata de cea din 2005, cand plaja fusese concesionata catre 200 de agenti economici, majoritatea acestora hotelieri sau proprietari de beech-baruri.

Pe hartie autoritatile au intentionat ca plaja sa fie concesionata pe o perioada de 10 ani de catre administratori care sa aiba grija de sectoare mai mari. Problemele au aparut dupa ce, in urma a doua licitatii, din cele 33 de sectoare 13 au ramas neinchiriate. In urma licitatiilor pentru sectoarele Navodari 3, Mamaia 8, Constanta 2, Eforie Nord 1 si 2 Mai licitatia a fost castigata de SC Romned Port Operator SA; pentru Olimp 2, Mamaia 4 si 5, firma castigatoare este SC Perla Majestic; sectoarele de la Mamaia 1, 2 si 7 au fost castigate SC C&D Impex Trading SRL. Au fost si firme care au castigat licitatia numai pentru un sector de plaja. Sectorul Navodari 2 va fi administrat de SC Sabin Tour SRL, Neptun 1 va fi administrata de SC Diro General Group, plaja de la Mamaia 3 de catre SC Complex Vega SA, iar Mamaia 6 de SC Cub International SRL.

Nu si-au gasit concesionari plajele Navodari I si II, Cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud, Eforie Sud, Tuzla, Olimp I, Cap Aurora, Mangalia, Navodari IV, Venus I, II si Agigea. Acestea reprezinta 20% din totalul suprafetei plajei romanesti.

PIERDERI. Conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism considera ca turismul de pe litoral va fi afectat negativ din cauza organizarii cu intarziere a licitatiei pentru inchirierea celor 33 de sectoare de plaja.

"Orice tara civilizata ar fi organizat aceste licitatii la incheierea sezonului estival, adica inca din luna octombrie a anului trecut. Cu siguranta, pe litoral vor fi turisti mai putini decat in alti ani", a explicat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism (ANAT).

ACUZATII. Conform hotelierilor de pe litoral, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, este vinovata de situatia de pe litoral. "Ministrul Mediului si-a batut joc de hotelierii de pe litoral, boicoteaza impotriva noastra. Nicaieri in lume plaja nu se da unor intermediari, ci hotelierilor. Pana acum noi am investit mult aici, in plaja hotelului, iar acum trebuie sa asteptam sa vina intermediarul sa amenajeze plaja. Suntem la sfarsitul lunii mai, iar nisipul nu a fost cernut sau greblat", a declarat Angela Zahiu, director general al hotelului Best Western, din statiunea Mamaia.

Ea a mai spus ca turistii aflati acum pe litoral sunt obligati sa faca plaja intinsi pe nisip, deoarece nu exista nici un sezlong sau pat pe plaja si trebuie sa suporte si tractoarele sau celelalte utilaje care lucreaza pe plaja.

ILEGAL. "Nici in statiunea Saturn, care a fost inchiriata la prima strigare, nu sunt deschise toate hotelurile. Acestea isi vor deschide portile abia dupa 1 iunie", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism.

Mai mult, au fost cazuri in care agentul econo- mic castigator s-a decis sa subinchirieze portiuni din suprafata pe care o avea in administrare. Acest lu- cru este interzis si sanctionat prin legea concesionarii plajelor.

INTARZIERI
"Orice tara civilizata ar fi organizat aceste licitatii la incheierea sezonului estival, adica inca din luna octombrie a anului trecut. Cu siguranta, pe litoral vor fi turisti mai putini decat in alti ani"
Traian Badulescu
purtatorul de cuvant al ANAT
PROTEST
"Ministrul Mediului si-a batut joc de hotelierii de pe litoral. Nicaieri in lume plaja nu se da unor intermediari, ci hotelierilor. Suntem la sfarsitul lunii mai, iar nisipul nu a fost cernut sau greblat"
Angela Zahiu
directorul unui hotel din Mamaia

UTILIZAREA BANILOR
Jumatate din sumele colectate de la agentii economici pentru plajele inchiriate vor fi virate in bugetul DADL. "Avem proiecte de nisipare, de largire a sectoarelor de plaja si de amenajare pentru plajele neinchiriate. Momentan nu stim exact de ce suma dispunem, deoarece nu s-au finalizat operatiunile de plata de catre agentii economici. Nici nu putem estima, deoarece la Mamaia licitatia a inceput de la 54.000 de lei vechi pentru metru patrat si s-a ajuns la 130.000 de lei vechi, iar la Eforie s-a pornit de la 15.000 de lei vechi si s-a ajuns la 45.000 de lei vechi", a explicat Catalin Anton. Sumele incasate sunt de circa zece ori mai mari decat cele obtinute in urma cu un an, cand plaja era concesionata pe suprafete mai mici catre mai multi agenti economici.

LA ANU’
O noua runda de licitatii pentru sectoarele de plaja ramase neinchiriate va avea loc la anul. "Nu cred ca anul acesta se va mai organiza licitatie pentru sectoarelor de plaja neinchiriate care se pare ca sunt neatractive pentru agentii economici privati. Aceste plaje inguste, de localitate, nu au fost inchiriate niciodata, insa noi vom cauta sa le facem cat mai atractive, pentru ca, pe viitor, sa prezinte interes pentru agenti economici", a explicat Catalin Anton, purtator de cuvant Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Luna viitoare, autoritatile vor realiza un nou plan cadastral, pentru a sti exact unde incepe si unde se termina un anumit sector de plaja, si pentru a sti exact cati bani trebuie sa plateasca agentii economici. Paradoxal este faptul ca planul cadastral se va face inclusiv pe sectoarele de plaja care au deja administratori.

COSTINESTI, PLAJA SANTIER
FALEZA. Lacul Costinesti, unit cu marea printr-un canal
Plaja din Costinesti este un imens santier, in mijlocul caruia muncitorii lucreaza plictisiti la ridicarea noului obelisc. Putinii turisti misuna printre camioane si macarale, devenite "atractiile" zonei. Prima etapa de refacere a plajei de la Costinesti ar fi trebuit finalizata pana la 1 mai 2006. Pana acum s-au realizat lucrari la sistemul de descarcare a lacului in mare, amenajarea perimetrului lacului si urmeaza refacerea plajei centrale si a aleilor pietonale.

STEAGUL ALBASTRU PE LITORAL
Plajele unor hoteluri din Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Venus si Saturn au primit de la Federatia pentru Educatie pentru Mediu distinctia "Steagul Albastru-Blue Flag". Acordarea acestei distinctii demonstreaza ca apa Marii Negre intruneste conditiile de calitate ale apei de imbaiere. Plajele si porturile de agrement care au aceasta distinctie sunt extrem de cautate de turistii din Suedia, Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Franta si Germania. "Programul «Blue Flag» in Romania are ca principala preocupare cresterea calitatii serviciilor turistice pe litoral", a declarat Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
×
Subiecte în articol: economic mamaia economici plaja litoral plajele