x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Indisciplina financiară a românilor aduce statului un miliard de lei anul viitor

Indisciplina financiară a românilor aduce statului un miliard de lei anul viitor

de Adrian Stoica    |    20 Dec 2021   •   07:20
Indisciplina financiară a românilor aduce statului un miliard de lei anul viitor
Sursa foto: Victor Stroe

Guvernul Ciucă speră să obțină anul viitor un miliard de lei din amenzi, penalități și confiscări. Suma reprezintă o creștere cu circa 70 de milioane de lei față de cea care apare în bugetul pe 2021 și o dublare față de cea obținută de Guvernul Orban în 2020.

Parțial, creșterea încasărilor din această sursă pe care mizează Executivul se datorează majorării salariului minim pe economie, având în vedere că amenzile sunt raportate la acesta.

Veniturile din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale se estimează că se vor ridica anul viitor la 791 de milioane de lei, ele urcând consistent față de anul acesta, când bugetul de stat prevede încasarea sumei de 714 milioane de lei. Pe de altă parte, încasările din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate și a sumelor constatate odată cu confiscarea sunt estimate la 51 de milioane de lei. În acest caz, suma este identică cu cea care apare în bugetul pe acest an, dar mai mică cu 9 milioane de lei față de cea obținută în 2020.

În cazul amenzilor judiciare, veniturile pe care speră statul să le aducă la bugetul de stat sunt de 22 de milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult față de cea previzionată în 2021 și dublu față de cea obținută în 2020.

„Penalitățile de nedeclarare”, 60 milioane de lei

O altă categorie de venituri va fi cea reprezentată de „penalitățile de nedeclarare”, iar în acest caz ignoranța românilor ar urma să atragă la buget 60 de milioane de lei, cu 6 milioane în plus față de suma preconizată pentru anul în curs și aproape de trei ori mai mult față de anul în care s-a declanșat pandemia de COVID-19. De asemenea, la capitolul „alte amenzi, penalități și confiscări”, în proiectul de buget pe anul viitor apare suma de 30 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un plus de 3 milioane de lei față de cea estimată pentru 2021.

 

1 milion de lei vrea să obțină anul viitor Guvernul din taxarea românilor care nu vor depune sau vor depune cu întârziere declarațiile de impozite și taxe

 

75 de milioane de lei din ajutoarele de stat, readuse la buget

Suma de 420 de milioane de lei ar urma să fie atrasă la pușculița guvernului prin veniturile obținute din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputațiilor, despăgubirilor, din aplicarea prescripției extinctive, din recuperarea debitelor provenite din drepturile necuvenite, a unor ajutoare de stat, din executarea silită a debitelor etc. Cea mai mare sumă pe care speră Executivul să o obțină, 84 de milioane de lei, ar urma să provină din aplicarea prescripției extinctive, ea urmând să crească cu 4 milioane de lei față de 2021. De asemenea, Guvernul Ciucă speră să readucă înapoi la bugetul de stat 75 de milioane lei din sumele acordate firmelor sub forma ajutoarelor de stat. Aceasta ar urma să fie cu circa 7 milioane de lei mai mare față de anul acesta.

 

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca buget 2022