x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria a hibernat primele două luni, energia a crescut fulminant din cauza gerului

Industria a hibernat primele două luni, energia a crescut fulminant din cauza gerului

de Daniel Ionaşcu    |    10 Apr 2012   •   12:02
Industria a hibernat primele două luni, energia a crescut fulminant din cauza gerului

Industria a fost afectata in primele doua luni ale anului de ger si scaderea comenzilor europene, insa sectorul energetic a beneficiat puternic de pe urma temperaturilor scazute, crescand atat productia de energie electrica, cat si cele termica si furnizarea de gaze.

Productia industriala a crescut in primele doua luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 0,2% ca serie bruta si cu 0,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Cu toate acestea, datele arata mai bine decat in realitate, din moment ce cresterea a fost cauzata fix de gerul puternic, care a dus la maxime istorice de consum la gaze si curent electric, a fortat autoritatile sa tina toate termocentralele pornite, sa limiteze exporturile si sa preia mai mult gaz rusesc pentru a compensa scaderea presiunii.

Daca gerul a trecut, scaderea comenzilor din industrie din cauza crizei euro nu este compensata, mai ales ca Nokia a plecat din Romania.

Portretul-robot al economiei
Astfel, cresterea inregistrata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a fost de 9,2% ajustat, in vreme ce industria extractiva si cea prelucratoare au scazut cu 1,9%, respectiv cu 1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (5,3%) si industria energetica (5,2%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 7%, cea a bunurilor de folosinta indelungata cu 4,5%, iar industria bunurilor de uz curent cu 1,5%.

Acest efect-fantoma este vizibil cel mai bine in datele de pe luna februarie, cand productia industriala a scazut cu 1,4% din cauza scaderii industriei extractive cu 7,5% si a industriei prelucratoare cu 2,3%. Reamintim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si Complexul Energetic Rovinari au trimis acasa minerii acasa o perioada din cauza inghetului.

In aceasta luna productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 14,9%. In schimb, industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de capital au scazut cu 5,5%, respectiv cu 1%, iar industria bunurilor de folosinta indelungata a stagnat.

Cu ochii pe Dacia
Dacia a trimis recent salariatii cateva zile acasa din cauza scaderii comenzilor, iar grupul rus Mechel a anuntat ca va concedia jumatate din angajatii de la combinatul din Campia Turzii din luna iunie. Dacia este primul exportator al tarii, vanzand in 2010 aproape 350.000 de autoturisme

Ieri, INS a anuntat ca importurile au crescut intr-un ritm mult superior exporturilor in primele doua luni, ceea ce a dus deficitul comercial la 4,211 miliarde de lei, cu 60% peste nivelul primelor doua luni din 2011.

"Deficitul comercial a crescut din cauza ca nu mai sunt exporturi, nu cred ca s-au dinamizat importurile. Potolirea deficitului comercial din 2011 s-a datorat cresterii masive a exporturilor. Acum acestea merg mai greu si asa s-a cascat iar diferenta aceasta. Avem consum, n-avem productie", declara ieri analistul Ilie Serbanescu.

Compenseaza Ford, De Longhi si Bosch plecarea Nokia?
El a mai precizat ca Romania trebuie sa compenseze si plecarea Nokia, al doilea exportatori al tarii, cu o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro. La Jucu vor veni, insa, in acest an producatorul de electrocasnice De Longhi, si conglomeratul Bosch, care va produce subansamble auto. De asemenea, autoritatile negociaza cu reprezentantii constructorului indian Tata Motors realizarea unei investitii in parcul industrial Tetarom 3. In acest an este programata si intrarea in productie a modelului B-Max la fabrica Ford din Craiova. Ford estimeaza sa realizeze in Romania 45.000-50.000 de masini in acest an, iar anul viitor va produce 100.000.

×