x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria de apărare scapă de datorii de 162 de milioane de lei

Industria de apărare scapă de datorii de 162 de milioane de lei

de Adrian Stoica    |    26 Iul 2019   •   11:35
Industria de apărare scapă de datorii de 162 de milioane de lei
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ministerul Economiei vrea să relanseze industria de apărare prin ştergerea unor datorii în valoare de 59,78 milioane de lei şi conversia în acţiuni a unor obligaţiuni fiscale de 102,02 milioane lei, iar în acest sens a pregătit două acte normative pe care le va supune sprea adoptare Executivului. Conform ministerului, este necesară adoptarea lor pentru a nu se ajunge în situaţia în care aceşti operatori economici vor intra în stare de faliment.

 

Unul din cele două proiecte se referă la operatorii economici cu capital integral de stat din industria de apărare care au o pondere semnificativă în producţia de armament muniţie, blindate, furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţionale de Apărare (FSNA): Uzina Mecanică Bucureşti SA, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanica Moreni, Tohan, Metrom, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria şi Uzina Mecanică Sadu. Situaţia economico-financiară a acestor operatori este grevată de datorii mari la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor sociale de stat, potrivit notei de fundamentare.

Refacerea capacității financiare

Nota de fundamentare privind conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei arată că datoriile înregistrate la bugetul de stat sunt generate de cheltuielile pentru menţinerea şi conservarea capacităţilor de producţie pentru apărare în conformitate cu reglementările în vigoare. Acesta menționează că stingerea prin conversie în acțiuni a obligațiilor fiscale creează premise pentru redresarea și refacerea capacității financiare a acestor operatori economici și menținerea capacităților de producție pentru apărare.

 

Situația economică și financiară critică pe care o înregistrează în prezent o serie de operatori economici din industria națională de apărare se datorează lipsei de comenzi și contracte din partea instituțiilor FSNA, precum și nealocării de fonduri suficiente pentru retehnologizarea și modernizarea fluxurilor de producție la standarde compatibile cu cele ale NATO și ale UE”, mai arată documentul.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă

×
Subiecte în articol: industria de aparare datorii