x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile produselor agricole rămân ridicate, consumul continuă să scadă

Prețurile produselor agricole rămân ridicate, consumul continuă să scadă

de Adrian Stoica    |    18 Iul 2023   •   07:20
Prețurile produselor agricole rămân ridicate, consumul continuă să scadă

Pe lângă faptul că prețurile inputurilor rămân peste media pe termen lung, iar prețurile unor producții agricole sunt în scădere, fermierii din UE s-au confruntat cu condiții meteorologice dificile în primăvară, ceea ce a dus la scăderea previziunilor de producție și a calității mai multor producții agricole. Cu toate acestea, unele semne timpurii de îmbunătățiri apar la orizont.

De exemplu, îngrășămintele au devenit mai accesibile în urma scăderii prețurilor la gazele naturale. Deși este încă peste rata generală a inflației, inflația alimentară din UE începe să se stabilizeze, se precizează în ediția de vară  privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole publicată de Comisia Europeană. 

Evenimentele meteorologice nefavorabile din primăvară, secetă, deficit de ploaie sau precipitații excesive, au dus la înflorire întârziată, semănături tardive, risc crescut de dăunători sau disponibilitate redusă de apă până la distrugerea completă a culturii în cazul celor mai severe evenimente. Situația este însă contrastantă între regiunile UE, atrage atenția raportul.

Creșterea costurilor observată în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina încetinește și chiar începe să scadă. Cu toate acestea, costurile rămân cu mult peste medie, iar anumite categorii de fermieri încă se confruntă cu presiuni financiare și dificultăți de flux de numerar. În acest context, Comisia a adoptat un pachet excepțional de sprijin de 330 de milioane euro de care vor beneficia fermierii din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia. În ceea ce privește fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia vor fi acoperiți de un ajutor separat de 100 de milioane de euro pentru a face față dezechilibrelor pieţei. Toate țările pot completa acest sprijin UE cu până la 200% cu fonduri naționale. Mai multe alte măsuri, inclusiv posibilitatea unor plăți în avans mai mari, ar trebui să sprijine fermierii afectați de evenimentele climatice nefavorabile, sugerează Comisia Europeană în raportul său.

 

Inflația alimentară, tot mare 

 

Situația macroeconomică generală a UE continuă să se confrunte cu dezechilibre și incertitudini. Inflația din zona euro este de așteptat să atingă 5,4% în 2023, inflația alimentară contribuind la 39% din creșterile totale ale prețurilor la nivel de consumator. Acest lucru continuă să afecteze deciziile de cumpărare ale consumatorilor, beneficiind mărcile retailerului și produsele mai ieftine din aceeași categorie. Produsele lactate, fructele și legumele proaspete și produsele ecologice continuă să fie afectate de cererea mai slabă. De asemenea, a fost deosebit de dificil pentru sectorul vitivinicol, cu scăderea consumului de vin, în special pentru vinul roșu și rosé, și exporturi mai scăzute față de un nivel istoric atins în ultimii doi ani. Acesta este motivul pentru care Comisia a permis recent finanțarea distilării pentru a sprijini producătorii de vin din UE.

 

Producția de cereale crește

 

Producția de cereale și semințe oleaginoase din UE ar putea crește în 2023/24, cu 5% și, respectiv, 8%. Exporturile UE de cereale ar putea continua să crească, cu aproximativ 6%, în timp ce importurile UE de cereale, în special din Ucraina, sunt de așteptat să scadă cu 35% de la un nivel istoric din 2022/23. Acest lucru se datorează lucrărilor în curs de îmbunătățire a lanțurilor logistice și a infrastructurilor pentru importurile ucrainene, dar și unei producții interne mai mari din UE. O tendință similară este de așteptat pentru importuri sau semințe de rapiță și floarea-soarelui.

 

Prețuri-record la zahăr

 

Sectorul zahărului înregistrează prețuri record, iar producția UE de zahăr alb pentru 2022/2023 este estimată a fi mai mică comparativ cu 2021/22 cu 12%. Ca urmare, importurile de zahăr din UE ar putea crește. Producția UE ar putea crește în următorul an de comercializare, cu o creștere preconizată de 15,5 milioane de tone, în ciuda începerii tardive a campaniei de însămânțare a sfeclei. Consumul de zahăr al UE rămâne stabil, indiferent de prețurile ridicate.

 

Prețurile ridicate au un impact contrastat asupra consumului de fructe și legume proaspete cu piersici și nectarine proaspete afectate negativ (tot din cauza calității mai scăzute), în timp ce roșiile proaspete rămân neafectate, și datorită disponibilității interne stabile.

 

Prețul lactatelor scade 

 

Având în vedere prețurile medii mai scăzute ale laptelui crud și costurile inputurilor care rămân în continuare ridicate, livrările de lapte din UE în 2023 ar putea fi cu 0,2% mai mici decât anul trecut. Scăderea va fi generată și de faptul că se așteaptă creșterea sacrificărilor în timpul verii pentru a echilibra situația financiară la nivelul fermei. Unele semne timpurii în acest sens au fost deja observate în unele țări ale UE. Exporturile blocului comunitar de lapte praf degresat, unt și produse din zer au crescut cu 33%, 11% și, respectiv, 5% din ianuarie până în martie 2023. Acest lucru se datorează scăderii prețurilor la lactate în UE și competitivității crescute a acestora în comparație cu principalii concurenți. Acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra redresării preconizate a exporturilor, în special pentru unt și laptele praf degresat.

 

Consumul de carne scade, cu excepția celui de pasăre

 

-Producția de carne de vită a UE a înregistrat o scădere de 3,7% în primul trimestru al anului și se preconizează că va avea o scădere de 1,8%. O ofertă mai scăzută de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE însă. Consumul de carne de vită continuă să scadă cu 1,7% comparativ cu anul trecut, la 10 kg pe cap de locuitor. 

 

-Numărul scăzut de porci sacrificați pe piața UE continuă să susțină și aici prețurile ridicate la porci, în timp ce cererea UE rămâne ridicată. Cu toate acestea, consumul de carne de porc pe cap de locuitor în UE ar putea scădea și ar putea fi de aproximativ 30,4 kg în 2023. Spre deosebire de evoluțiile din sectoarele cărnii de vită și porc, care suferă din cauza scăderii efectivelor de reproducere și a costurilor încă ridicate ale inputurilor (în principal furajele), producția de păsări de curte din UE ar putea crește cu 2,4% în 2023. 

 

-Consumul de păsări pe cap de locuitor al UE ar putea crește cu aproape 1 kg, dar acest lucru nu este de așteptat să compenseze pe deplin pierderile din alte tipuri de carne și, prin urmare, consumul agregat de carne din UE ar putea scădea cu 0,7 kg (-1%) în 2023, se mai arată în prognoza de vară a Executivului de la Bruxelles privind producțiile sectorului agricol.

 

Ieri a expirat acordul pentru exportul cerealelor ucrainene 


Cotaţiile grâului şi porumbului au închis săptămâna trecută în urcare pe fondul creşterii incertitudinilor privind exporturile de cereale ucrainene, potrivit agențiilor internaționale. Acordul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat la finalul zilei de ieri, iar prelungirea lui nu se va mai face. Rusia a anunțat ieri că se retrage din acest acord, încheiat cu medierea ONU şi a Turciei, deși președintele Erdogan a anunțat zilele trecute că a agreat cu Vladimir Putin continuarea înțelegerii. Semnat în iulie 2022 la Istanbul, acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina. În ceea ce privește recolta de grâu a Ucrainei pentru acest an, ea ar putea depăşi estimările oficiale de 17 milioane de tone. Traderii şi analiştii intervievaţi săptămâna trecută de Reuters au estimat că ea va fi de cel puţin 24 de milioane de tone. Ministerul Agriculturii de la Kiev a informat că recolta de grâu ar putea scădea semnificativ în 2023, din cauza invaziei ruseşti şi a ocupării unei părţi semnificative a ţării. În 2022 Ucraina a strâns o cantitate de aproximativ 20 de milioane de tone de grâu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×