Preturile au crescut in luna mai cu 0,3%. Valoarea este in aparenta una mica, mai ales daca este sa o comparam cu nivelul-record de 1,8%, dar nu si daca o raportam la nivelul anului trecut.
Preturile au crescut in luna mai cu 0,3%. Valoarea este in aparenta una mica, mai ales daca este sa o comparam cu nivelul-record de 1,8%, dar nu si daca o raportam la nivelul anului trecut.In luna mai a anului 2004, inflatia a avut aceeasi valoare ca si in acest an. In 2004 insa, inflatia anuala a fost de 9,3%, fata de 7%, cat este tinta Bancii Nationale a Romaniei pentru anul in curs. In aceste conditii, nivelul de 0,3% nu mai pare un rezultat prea bun. Varfurile inflationiste erau anticipate, intr-un raport din aprilie al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), sa aiba loc in aprilie (1%) si noiembrie (0,9%).
In aprilie insa, inflatia a fost de 1,8%, mare parte fiind cauzata de majorarea preturilor la gaze naturale si de cresterea accizelor. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera totusi ca tinta de inflatie va fi atinsa. Incadrarea in program presupune insa pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie. Intervalul va fi facut public la jumatatea acestui an, cand se va anunta si obiectivul pentru 2006. Piata avanseaza doua scenarii de interval, cu o banda de variatie de 6%-8% sau o marja mai mare, de 5,5%-8,5%.
DEFLATIE. Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza o posibila scadere generalizata a preturilor in una sau doua luni din acest an, mai ales ca in ultima parte a verii preturile administrate nu vor mai consemna ajustari, declara, la mijlocul lunii trecute, Florin Georgescu.
Guvernatorul BNR mai spune ca, pana in 2007, o influenta semnificativa asupra inflatiei va mai fi resimtita din alinierea preturilor la gaze naturale, unde tarifele se situeaza la numai 60% din nivelul negociat cu Uniunea Europeana. In acelasi timp, efectele inflationiste vor continua sa se manifeste, chiar si dupa 2007, ca urmare a procesului de convergenta, mai ales in sectorul serviciilor.
PLUS SI MINUS
|
Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor in luna mai a fost de 3,8%, depasind jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de 7%. Rata medie lunara din acest an a scazut de la 0,9% la 0,8%. Cele mai semnificative scumpiri au avut loc, la fel ca si in luna aprilie, in sectorul serviciilor, unde media majorarii preturilor a fost de 1%. Tarifele pentru utilitatile de apa si canal au avansat cu 1,9%, transportul urban s-a scumpit cu 3,7%, iar preturile serviciilor postale au crescut cu 6,1%.
|
Citește pe Antena3.ro