x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflația va rămâne ridicată în următoarele 12 luni. La ce valoare se va ridica cursul euro/dolar

Inflația va rămâne ridicată în următoarele 12 luni. La ce valoare se va ridica cursul euro/dolar

26 Iul 2022   •   11:25
Inflația va rămâne ridicată în următoarele 12 luni. La ce valoare se va ridica cursul euro/dolar

Inflaţia va rămâne ridicată în următoarele 12 luni. Cursul valutar se va situa la circa 5,1121 lei/euro în aceată perioadă, arată o analiză CFA România.

"Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi al inflaţiei ridicate, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a şasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre în următoarele 12 luni", a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Cursul de schimb  va înregistra o depreciere a monedei naţionale raportat la euro în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei/euro, îiar pentru 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei /uro.â

PIB-ul este de așteptat să înregistreze o creștere de 3,6% la sfârșitul anului iar deficitul bugetar să  se situeze la 6,9% din PIB. 

Inflația se anticipează că va scădea la 10,97% în următoarele 12 luni, de la 15,05% în prezent.

Indicele ROBOR la 3 luni va crește la 7,57%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România.
 

×
Subiecte în articol: cfr romania curs valutar inflatie