x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

20 Feb 2007   •   00:00
CURS VALUTAR. Leul s-a apreciat ieri cu 36 lei vechi fata de moneda europeana, ajungand la 3,3727 lei/euro, ca urmare a cumpararilor de lei de catre investitorii straini. Euro era cotat, luni dimineata, pe piata valutara romaneasca la 3,3740 lei si la scurt timp dupa aceea leul a inceput sa se aprecieze sub presiunea exercitata de vanzarile de valuta. BNR a afisat un curs oficial de 2,5681 lei/dolar, cu 48 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,19%) fata de vineri, cand era de 2,5729 lei/dolar.

INVESTITII. Romania va atrage un volum mai mic de investitii straine directe anul acesta fata de 2006, in absenta privatizarilor masive caracteristice anilor anteriori, a spus Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Investitiile straine vor scadea, probabil pana la nivelul de 7,6 miliarde euro, de la 9,1 miliarde euro inregistrate in 2006, a precizat Ghizdeanu.

SUBVENTII MOTORINA. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) propune reducerea treptata a accizei la motorina utilizata in agricultura, in perioada 2007-2010, astfel incat taxa ar urma sa scada la 68 de euro pentru 1.000 de litri in acest an si la 21 euro/1.000 de litri, in 2010. Codul Fiscal stabileste un nivel al accizei la motorina de 259,91 euro pentru o mie de litri, insa pentru carburantii utilizati in agricultura va fi aplicata o taxa redusa.

EVAZIUNE FISCALA. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto), isi propune pentru 2007 diminuarea evaziunii fiscale in sectorul comercializarii uleiurilor minerale, cel al constructiilor, al jocurilor de noroc. El recunoaste ca in 2006 nu a reusit sa gaseasca solutiile pentru implementarea unui sistem infailibil. "Cautam solutii. Nu am gasit solutiile necesare. Nu suntem atat de destepti incat sa facem un sistem infailibil", a declarat Vladescu, citat de NewsIn.

CONSTRUCTII. Proprietarii Sema Parc, proiect imobiliar estimat la 700 milioane de euro, discuta cu mai multe lanturi internationale obtinerea unei francize pentru hotelul de cinci stele pe care-l vor construi, a declarat Larisa Dinu, directorul de marketing al River Invest, dezvoltatorul proiectului. Viitorul hotel va avea 22 de etaje si circa 400 de camere, extinse pe o suprafata construita de aproximativ 18.000 de metri patrati. "Primele doua etaje vor fi corespondente cu mall-ul din zona comerciala a Sema Parc. Aceste prime doua etaje vor fi destinate spatiilor cu functionalitati extinse, cum ar fi sali de conferinte, restaurante, cafenele, zona de comunicatii specializate", a mai precizat Dinu, citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: economic