x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

16 Mai 2005   •   00:00


  • 17 mai 2005
  • INCOMPATIBILITATE. Consiliul Concurentei a decis ca ajutorul de stat, in valoare de aproape 280 de miliarde de lei, acordat SC ARIS Arad, este incompatibil cu prevederile Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, precum si cu prevederile Regulamentului privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate. Consiliul a solicitat AVAS recuperarea ajutorului de stat acordat.

    DISTRIBUTIE. Compania germana Kaufland construieste un centru de distributie national in Parcul Industrial Ploiesti, in zona Crangul lui Bot, situata la opt kilometri de municipiul Ploiesti pe drumul catre Targoviste. Centrul va deservi reteaua sa de magazine. Depozitele vor avea 100.000 de metri patrati. O prima hala, de aproximativ 10.000 de metri patrati, este deja in constructie si va fi finalizata pana la sfarsitul lunii viitoare, depozitul urmand sa fie construit in intregime pana la inceputul anului 2006.

    REPORNIRE. Societatea Rafo Onesti si-ar putea relua activitatea joi sau vineri, in functie de semnarea unui contract de procesare titei cu o serie de firme straine, care s-ar fi oferit sa suporte si plata garantiei importului in vama, potrivit directorului general al rafinariei, Paul Ivascu. El a spus ca mai este o serie de detalii tehnice de lamurit, iar contractul ar putea fi semnat in zilele urmatoare. Luna trecuta au fost declansate procedurile de oprire a activitatii rafinariei, din lipsa materiei prime.

    COSTURI. O eventuala intarziere cu un an a aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana ar costa aceasta tara circa 800 de milioane de euro, a declarat ieri ministrul bulgar pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva. Acest lucru se explica printr-un fenomen normal: cu cat aderarea unui stat la UE este amanata, cu atat sporesc diferentele dintre tara respectiva si celelalte membre ale organizatiei, a subliniat Kuneva. Bulgaria utilizeaza aproape toate fondurile pentru dezvoltare acordate de UE in cadrul programelor SAPARD, PHARE si ISPA, a mai precizat Kuneva.

    LA COADA. Firmele romanesti se situeaza pe ultimul loc in topul utilizatorilor de Internet, potrivit unui studiu realizat in 30 de state de pe continent de Eurostat, institutul de statistica al Uniunii Europene. Astfel, doar 52% dintre ele au utilizat Internetul. Dintre acestea, doar sapte procente au folosit conexiuni in banda larga. Perioada de referinta a fost luna ianuarie a anului 2004. Pe primul loc s-au situat Danemarca si Finlanda, ambele cu 97%, urmate de Belgia si Suedia, cu 96%.

    DEMITERE. Ministrul Codrut Seres a dispus convocarea AGA Electrica, in vederea demiterii directorului sucursalei Oltenia, Vasile Toaxen. Succesorul desemnat este consilierul judetean doljean Ionel Pana. Aflat intr-o delegatie la Washington, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, a confirmat, ieri, telefonic, ca "exista discutii pe aceasta tema". Vasile Toaxen este acuzat de incheierea de contracte paguboase, in detrimentul Electrica si in favoarea unor firme unde actionar a fost si sotia sa, iar acum este un fin de-al sau. Intre altele, directorul Electrica Oltenia a dispus construirea unei vile in Ranca, bineinteles pe banii societatii, dar care nu este deschisa oricarui angajat, ci doar conducerii. (Cristian Vasilcoiu)
    ×
    Subiecte în articol: economic