x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Infuzie de 18 miliarde E

Infuzie de 18 miliarde E

12 Mai 2008   •   00:00
Infuzie de 18 miliarde E

ENERGIE ● România îşi va dubla capacitatea de producţie
România va beneficia de investiţii în valoare de 17,9 miliarde de euro în următorii şapte ani în sectorul producerii de curent electric. Proiectele anunţate dublează capacităţile de de care dispune ţara noastră.



ENERGIE ● România îşi va dubla capacitatea de producţie
România va beneficia de investiţii în valoare de 17,9 miliarde de euro în următorii şapte ani în sectorul producerii de curent electric. Proiectele anunţate dublează capacităţile de de care dispune ţara noastră.

Sectorul producţiei de energie electrică din România va beneficia de investiţii totale de 17,9 miliarde de euro pînă în 2015 dacă toate proiectele anunţate în România pînă acum se vor concretiza. Capacitatea totală de producţie aproape că se va dubla, crescînd cu 15.610 MW, faţă de actualul total de 16.000 MW instalaţi.


GIGANT. Enel va construi cea mai mare termocentrală din sud-estul Europei, împreună cu Global Internaţional 2000, controlată de omul de afaceri moldovean Boris Golovin. Cele două societăţi vor să construiască o termocentrală de 2.000 MW în Zona Liberă Galaţi, iar valoarea anunţată a proiectului este de un miliard de euro. Global Internaţional a concesionat deja 36,5 hectare de teren pe 49 de ani.


REACTOARE. Următoarea în ordinea capacităţii instalate este finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă, cu un cost estimat de 2,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica va deţine 51% din noua companie. Statul va trebui să aducă jumătate din cele 2,5 miliarde de euro anunţate, în jur de un miliard de euro, dacă socotim şi valoarea activelor de pe platformă, estimată la 200 milioane de euro.

În paralel, Hidroelectrica trebuie să construiască şi centrala de pompaj de la Tarniţa. Aceasta ar trebui să aibă 1.000 MW instalaţi, iar costurile au fost aproximate la 1,2 miliarde de euro. Centrala este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic, după realizarea a încă două reactoare nucleare la Cernavodă.


ASOCIERI. În linie dreaptă se află şi proiectul de asociere între Termoelectrica şi consorţiul Enel-E.ON pentru realizarea unei termocentrale 800 MW la Brăila în valoare de un miliard de euro. Compania românească va participa cu activele de pe platformă. Acelaşi gen de asociere este preferat de Termoelectrica şi pentru proiectele de la Doiceşti, Borzeşti şi la centrala deţinută la Galaţi. La acestea, Termoelectrica doreşte construirea de grupuri noi care să totalizeze 700-900 MW capacitate instalată. Valoarea investiţiilor necesare a fost estimată la un miliard de euro pentru fiecare termocentrală.

Pe platforma ArcelorMittal, se doreşte realizarea unei centrale electrice cu o capacitate de 1.000 MW, care va costa 400 de milioane de euro. Cele două companii care realizează termocentrala sînt Gaz de France şi Electrabel. Grupul Vimetco, acţionarul majoritar al combinatului Alro a anunţat recent constituirea unei companii mixte cu grupul Interagro, pentru a realiza o nouă termocentrală, care va funcţiona pe cărbuni, de 1.000 MW în apropiere de Turnu Măgurele. Costurile realizării acesteia se ridică la circa 800 milioane de euro.


Gaze naturale

Petrom îşi va construi şi ea o centrală de 860 MW pe platforma rafinăriei de la Brazi. Contractul, în valoare de 400 milioane de euro, a fost semnat între Petrom şi consorţiul dintre GE şi Metka. Centrala ar trebui să fie gata în 2011, iar Petrom estimează că 20% din energia produsă va acoperi consumul propriu al companiei. Gaz de France a anunţat că va investi între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro la Romag-Termo pentru instalarea unei turbine noi de 100 MW şi construirea cîtorva grupuri energetice. Electrabel a anunţat şi ea că va construi o centrală electrică de 800 MW în portul Constanţa a cărei construire va costa circa 1,2 miliarde de euro. Acest prim grup ar trebui să fie gata în 2013, însă planurile includ construirea unui al doilea grup de 800 MW, care ar dubla şi investiţia.


Energie regenerabilă

Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice a anunţat că a primit cereri de racordare la sistemul energetic naţional pentru 4.000 MW instalaţi în ferme eoliene. Iberdola Renovables, cea mai mare companie din lume care produce curent electric din surse eoliene deţine 1.600 MW. Investiţiile necesare pentru punerea în funcţiune al unui MW instalat în capacităţi eoliene sînt de 1,2 milioane de euro. Astfel, pentru punerea în funcţiune a celor 4.000 MW este nevoie de 4,8 miliarde de euro. Tot în domeniul regenerabilelor, Electrica a anunţat că doreşte să mai aibă 200 MW instalaţi în centrale care vor produce atît energie electrică, dar şi energie termică, care vor funcţiona pe deşeuri forestiere. Pentru aceasta a anunţat constituirea unei companii mixte cu austriecii de la Warmebetriebe şi a anunţat investiţii de 400 milioane euro. În plus, Electrica mai doreşte 50 MW instalaţi în microhidrocentrale.

×
Subiecte în articol: economic miliarde anuntat