x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Îngrijorare pe pieţele financiare externe

Îngrijorare pe pieţele financiare externe

de Gabriela Antoniu    |    16 Oct 2009   •   00:00
Îngrijorare pe pieţele financiare externe
Sursa foto: Bogdan Cristel/REUTERS

Presa internaţională relatează pe larg despre nominalizarea economistului Lucian Croitoru pentru funcţia de premier al României, observând că acesta va avea dificultăţi în obţinerea sprijinului în Parlament, deşi ţara se confruntă cu probleme economice.



10,5% rata somajului în România estimată de economişti francezi
20 de miliarde de euro împrumutul României la FMI, UE şi BM

"Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat ieri pe un economist independent, Lucian Croitoru, să formeze un nou guvern, în contextul termenelor cruciale pe care Bucureştiul le are de respectat pentru un împrumut acordat de FMI. Prin invitarea partidelor politice să acorde încrederea premierului-desemnat, Băsescu a anunţat că FMI a amânat o misiune programată la Bucureşti săptămâna viitoare, în lipsa interlocutorilor", notează agenţia France-Presse, citată de Mediafax.

"Preşedintele Traian Băsescu a desemnat un consilier al băncii centrale, Lucian Croitoru, pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului la începutul săptămânii de Parlament. Pieţele financiare, deşi sunt încrezătoare în capacităţile lui Croitoru, par să fie îngrijorate în legătură cu posibilitatea obţinerii aprobării Parlamentului", subliniază agenţia Reuters. "România a fost afectată grav de recesiunea economică globală şi este dependentă de împrumutul FMI pentru plata salariilor bugetarilor", remarcă BBC News online.

CRIZĂ POLITICĂ PROFUNDĂ

"Preşedintele Băsescu l-a nominalizat pe Lucian Croitoru să formeze noul guvern după demiterea Cabinetului Emil Boc printr-o moţiune de cenzură. (...) România se pregăteşte de alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie, iar demiterea Guvernului a adus ţara într-o criză politică profundă, în condiţiile recesiunii puternice", scrie site-ul Novinite.com. "Un economist şi expert financiar a primit sarcina formării noului guvern al României", notează agenţia DPA, precizând că Lucian Croitoru nu face parte din nici un partid politic. Le Monde observă că Lucian Croitoru a declarat că priorităţile sa-le se referă la organizarea de alegeri prezidenţiale corecte şi la menţinerea angajamentelor faţă de UE, FMI şi BM. "De asemenea, premierul desemnat a evocat obiectivul Bucureştiului de a adopta moneda euro în 2014, subliniind necesitatea respectării criteriilor Tratatului de la Maastricht, vizând deficitul public mai mic de 3% din PIB şi menţinerea sub control a inflaţiei", notează Le Monde.

Klaus Johannis, sunat de Băsescu
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu înainte ca acesta să anunţe în mod public decizia privind nominalizarea premierului. "M-a sunat să mă anunţe înainte de a face declaraţia în mod public. Mi-a spus că decizia nu se bazează pe o relaţie personală între noi doi şi şi-a arătat disponibilitatea să vină la Sibiu cu proxima ocazie. Preşedintele m-a asigurat că nu este o hotărâre îndreptată împotriva mea, ci a avut o altă opţiune", a adăugat Johannis. El a comentat nominalizarea lui Croitoru, spunând că în ceea ce-l priveşte a fost o experienţă interesantă. "Cred că pentru unii este o surpriză, pentru alţii nu, este decizia preşedintelui. Îi doresc succes domnului Croitoru în fruntea unui guvern şi, dacă va fi votat de Parlament, îi doresc succes în rezolvarea treburilor publice. În ceea ce mă priveşte, cred că a fost o experienţă interesantă, o experienţă bună, sper că vor apărea şi alte discuţii politice, vă voi ţine la curent", a spus Johannis. El a adăugat că este dispus în continuare la discuţii, afirmând că într-adevăr el este mai puţin specialist decât Croitoru în probleme legate de FMI, aşa cum şi acesta este mai puţin specialist în fizică decât el. Johannis a menţionat că a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu înainte ca acesta să facă anunţul.

×
Subiecte în articol: economic