x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insolvenţa Hidroelectrica – un scandal politico-economic

Insolvenţa Hidroelectrica – un scandal politico-economic

de Daniel Ionaşcu    |    19 Iun 2012   •   20:12
Insolvenţa Hidroelectrica – un scandal politico-economic

Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar in cazul insolventei Hidroelectrica, au declarat pentru Jurnalul National surse din justitie.
Administratorul judiciar este numit de catre judecator si va fi 'interfata“ acestuia cu creditorii si cu societatea. Acesta va avea capacitatea de a decide daca mentine sau reziliaza contractele considerate paguboase pentru companie. 'Judecatorul este practic obligat sa tina cont de aceasta cerere“, au precizat sursele citate. Contactat de catre Jurnalul National, Borza a spus ca nu poate nici sa confirme, nici sa infirme aceasta informatie, dar a precizat ca solicitarea de insolventa plecata de la Ministerul Economiei contine aceasta recomandare.

Gestionarul unui imperiu
Remus Borza este un avocat din Baia Mare, venit in Capitala acum 17 ani. Potrivit Pro TV, Borza gestioneaza acum prin compania Euro Insol un imperiu format din firme din imobiliare, fabrici, transporturi, ceaiuri, in total 140 de companii intrate in insolventa si cu o valoare de 600 de milioane de euro.
Printre altele este administrator judiciar desemnat pentru Romexpo, UCM Resita (in parteneriat cu alta firma) si pentru Societatea Nationala Plafar, aflata in subordinea Ministerului Economiei.
Hidroelectrica a cerut vineri intrarea in insolventa la Tribunalul Bucuresti, instanta desemnand data de 20 iunie pentru primul termen. Operatiunea este vazuta drept o incercare de renuntare a contractelor bilaterale ale Hidroelectrica cu 'baietii destepti“.
Energia comercializata prin aceste contracte este vanduta sub pretul pietei, astfel ca societatea de stat este prejudiciata. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declara la inceputul anului ca Hidroelectrica pierde anual 175-275 de milioane de euro prin aceste contracte.

Bancile trebuie sa faca provizioane
Hidroelectrica are active de 20,2 miliarde de lei, aproximativ 4,5 miliarde de euro, si datorii curente de 2 miliarde de lei. Sumele pe care compania de stat trebuie sa le plateasca in termen de un an sunt de 2,6 miliarde de lei, iar cele pe termen lung sunt de 1,5 miliarde de lei.
Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3,18 miliarde de lei si un profit net de doar 6,4 milioane de lei, din cauza secetei. In 2010, Hidroelectrica a raportat o cifra de afaceri de 3,4 miliarde de lei si un profit net de 292 milioane de lei.
Desi pe hartie problema este simpla, adica se intra in insolventa si se scapa de 'baietii destepti“, in practica aceasta este mult mai complicata. E vorba de credite de 2,5 miliarde de lei, pe care bancile trebuie sa constituie provizioane in cazul in care insolventa este declarata de judecator, e vorba de contracte de executie aflate in derulare cu o serie de companii. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei catre furnizori.

Scandal la Fondul Proprietatea
De asemenea, Fondul Proprietatea a anuntat pe bursa ca in cazul declansarii insolventei, va trebui sa inregistreze drept zero valoarea pachetului de 20% pe care il detine la Hidroelectrica. Acesta este a doua ca valoare din portofoliul FP, dupa pachetul de la Petrom. Potrivit registrelor contabile, participatia FP la Hidroelectrica valora 3,2 miliarde de lei, astfel ca intreaga societate este evaluata la 16 miliarde de lei. O evaluare la zero a intregii participatii ar rade practic o cincime din valoarea activelor detinute de FP si va infuria actionarii de pe bursa.
Ieri, casa de avocatura Dutescu si Asociatii a solicitat oficial Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa investigheze un posibil abuz de piata privind actiunile Fondului Proprietatea, in conexiune cu cererea de insolventa formulata de Hidroelectrica SA. Avand un reprezentant in consiliul de administratie al firmei de stat, FP ar fi putut sti de hotararea CA pentru cererea de insolventa de mai mult timp iar luni, cand informatia a devenit publica, titlurile FP nu au fost suspendate de la tranzactionare. Fondul a oferit primele informatii abia dupa inchiderea sedintei de tranzactionare.
De partea cealalta, Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si presedinte al CA la Hidroelectrica, spune ca 'o societate cu active de 1 miliard de euro si o cifra de afaceri de 800 milioane de euro, daca obtine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabila“.

Si totusi, cine a votat?
Dupa ce luni, Vulpescu spunea, din deplasarea de la Viena, ca nu poate nici confirma, nici infirma cererea de insolventa, ieri, oficialul si-a adus aminte ca el este autorul propunerii de intrare in insolventa iar hotararea CA este semnata atat de el, cat si de Iulian Butnaru si Oana Truta, existand mandate de la ceilalti doi administratori.
Anterior, Andrei Todea, un alt membru al CA, a spus ca nu a participat la sedinta respectiva, in vreme ce Fondul Proprietatea a anuntat intr-un raport bursier ca a luat la cunostinta de cerere in data de 15 iunie, 'asa cum este publicat pe portalul instantelor de judecata din Romania“.
Or, Vulpescu spune ca Oana Truta, reprezentantul FP, a semnat pentru insolventa.


Restructuram, dar nu prea
Intrarea in insolventa a Hidroelectrica, dupa 'un dezastru de management“ si seceta din 2011, nu vizeaza falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, si nu va duce la vanzarea de active sau inchiderea de hidrocentrale, a declarat Remus Vulpescu, care este seful OPSPI si presedintele consiliului de administratie al companiei.

'Nu avem in vedere nimic asociat cu falimentul, vanzarea de active, diminuarea unor capacitati de productie sau alte speculatii privind vanzarea si nationalizarea companiei“, a afirmat el.
In schimb, contractele cu 'baietii destepti“ ar putea sa faca parte din suita de cauze pentru care Hidroelectrica nu este atat de rentabila precum ar trebui sa fie, a mai spus Vulpescu in conferinta de presa. 'Este posibil ca si contractele (bilaterale ­ n.r) de vanzare a energiei electrice sa faca parte din suita de cauze pentru care Hidroelectrica nu este atat de rentabila precum ar trebui sa fie“, a precizat oficialul.
Cu toate acestea, el a subliniat ca cererea catre tribunal a fost fundamentata pe situatia financiara a Hidroelectrica, subliniind ca procedura insolventei nu este o 'stratagema“ sau un 'tertip“.
Intrebat despre implicatiile procedurii insolventei asupra contractelor bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si 'baietii destepti“, el a spus ca o eventuala ajustare a acordurilor urmeaza sa fie decisa de 'autoritatile si organele competente“, respectiv judecatorul sindic, adunarea creditorilor si administratorul judiciar.
Un comunicat postat de producatorul de energie pe propriul site mentioneaza ca fluxurile de numerar ale societatii s-au redus cu 27% in anul 2012, iar datoriile cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile au ajuns la 470 milioane de lei. 'Dorim sa asiguram si pe aceasta cale toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si legalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar-contabili ai companiei“, se arata in comunicat.

×