x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insolvențele în construcții vor crește cu până la 24% în Europa. Ce se întâmplă în România

Insolvențele în construcții vor crește cu până la 24% în Europa. Ce se întâmplă în România

20 Iul 2020   •   13:30
Insolvențele în construcții vor crește cu până la 24% în Europa. Ce se întâmplă în România

Insolvențele din sectorul de construcții din Europa vor crește între 14% și 24% în acest an. În top se vor afla Spania, cu 24%, Franța și Olanda, cu 19% fiecare, Italia și Marea Britanie, cu 15%.

"Domeniul construcţiilor este unul dintre cele mai expuse sectoare când vine vorba despre insolvenţă. Acesta reprezintă în medie 20% din falimentul sectoarelor din marile ţări europene şi înregistrează cea mai ridicată pondere, fiind urmată de serviciile de vânzare cu amănuntul şi de ospitalitate. Având în vedere impactul crizei Covid-19, estimăm insolvenţele în 2020 pe ţări, pe baza analizei noastre cu privire la capacitatea companiilor de a supravieţui în funcţie de dimensiune. Din cauza dinamicii intre profitabilitatea în scădere, subcontractării şi rezistenţei la şocuri, presupunem că cea mai mare pondere a numărului de victime va fi printre companiile mici. Din această perspectivă estimăm că insolvenţele ar putea înregistra o creştere cu +24% în Spania, +19% în Franţa şi Olanda şi +15% în Italia şi Marea Britanie în 2020. Estimăm acest lucru pe baza analizei noastre pentru fiecare ţară şi în funcţie de procentul de companii din fiecare grup de mărime cu şanse să supravieţuiască", explică cercetarea.

Sectorul de construcţii a trimis în şomaj tehnic 75 - 80% din forţa de muncă în Marea Britanie, în Germania 37% și 95% în Franţa.

România, pe val

În România va continua să se dezvolte segmentul rezidențial și anul viitor, după ce programul "Prima Casă" a fost înlocuit cu "Noua Casă", arată o analiză Euler Hermes.

"Din cauza problemelor structurale, domeniul construcţiilor numără deja 20% din totalul insolvenţelor, Covid-19 agravând vulnerabilităţile IMM-urilor, acestea devenind şi mai fragile; companiile mari nu sunt nici ele imune. Covid-19 a stârnit un şoc al rentabilităţii IMM-urilor din sectorul construcţiilor, acestea reprezentând partea cea mai importantă a companiilor din acest domeniu, cu o pondere a cifrei de afaceri de aproximativ 80% din totalul sectorului în Europa. Spre deosebire de marile companii diversificate, care sunt flexibile şi bine poziţionate astfel încât să poată face faţă crizei generate de Covid-19, un număr mare de IMM-uri ar putea întâmpina dificultăţi majore", arată studiul.

Volumul construcțiilor din România a crescut cu peste 22% în primele cinci luni din 2020, atât ca serie brută, cât şi ajustată, potrivit dateleor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Fără a neglija impactul anului electoral în impulsionarea cererii, evoluţia poate marca şi o schimbare a politicii guvernamentale dinspre orientarea preponderent spre consum către o mai mare atenţie pentru investiţii. Într-adevăr, proiectele mari de infrastructură încă nu apar în statistici - cele mai mari creşteri - de cel putin 50% - fiind pentru proiectele de reparaţii capitale şi de întreţinere. În linie cu tendinţele din alte ţări referitoare la munca de la distanţă, segmentul de construcţii de birouri a avut rata de creştere cea mai scăzută la nivel structural - de doar 4% în primele 5 luni (serie brută) şi ne aşteptăm ca ritmul să scadă pe măsură ce proiectele începute înainte de răspândirea pandemiei ajung să fie finalizate. Chiar dacă sectorul rezidenţial a avansat cu peste 19%, numărul de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 15% în primele 5 luni ale anului. Cumva în contrapondere, înlocuirea programului 'Prima Casă' cu 'Noua Casă', însoţit de o creştere substanţială a plafonului de garantare, ar putea stimula dezvoltarea segmentului rezidenţial şi după 2020. Efectele potenţiale sunt totuşi controversate, putând uşor alimenta o inflaţie consistentă a preţurilor apartamentelor în lipsa vreunui şoc asupra veniturilor gospodăriilor în următoarea perioadă", se menţionează în cercetare.

IMM-urile locale, slab capitalizate şi cu putere mică de negociere, au acces redus la facilităţi bancare, cu efect direct asupra lichidităţii şi a încetinirii termenelor de plată. Pe fondul scăderii cu peste 30% a numărului insolvenţelor din construcţii,ponderea acestora în total se menţine pe locul 2, după comerţ, crescând spre 17% faţă de 15% în aceeași perioadă din 2019.

"Ne aşteptăm ca numărul insolvenţelor în construcţii să crească începând cu primul trimestru din 2021 în lipsa unor măsuri de salvgardare a marjelor şi implicit a solvabilităţii. Înainte de răspândirea Covid-19, domeniul construcţiilor ieşea de pe un vârf ciclic, dar se află încă în expansiune, cele mai mari companii prezentând o perspectivă financiară solidă.

Fiind însă un sector dependent de muncă fizică, domeniul construcţiilor a cunoscut o întrerupere semnificativă din cauza pandemiei de Covid-19, în ciuda faptului că a fost considerată o activitate esenţială în multe ţări. Ne aşteptăm ca pandemia Covid-19 să accentueze dinamica de sens opus dintre companiile mari şi cele mici din acest sector. Partea cea mai importantă a acestui domeniu este reprezentată de IMM-uri care realizează aproximativ 80% din cifra de afaceri din Europa. Companiile cu mai puţin de 250 de angajaţi constituie 99% din totalul acestui sector, în timp ce cele mai mici business-uri - acelea cu mai puţin de 49 de angajaţi - reprezintă 98%", explică specialiştii. 

×