x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sute de mii de români vor fi obligați să instaleze un al doilea contor pentru energia electrică. Costurile suplimentare vor fi suportate de consumatori

Sute de mii de români vor fi obligați să instaleze un al doilea contor pentru energia electrică. Costurile suplimentare vor fi suportate de consumatori

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2024   •   19:02
Sute de mii de români vor fi obligați să instaleze un al doilea contor pentru energia electrică. Costurile suplimentare vor fi suportate de consumatori
Sursa foto: Antena 3

Sute de mii de români vor fi obligați să instaleze un al doilea contor pentru energia electrică, conform avertizării emise de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie. Această măsură ar urma să genereze o irosire estimată la aproximativ 100 de milioane de euro.

Asociația subliniază că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) impune instalarea unui contor suplimentar pentru prosumatori, în afara celui deja existent la limita proprietății. Până în prezent, ANRE nu a oferit clarificări oficiale cu privire la utilitatea acestui al doilea contor. Cu toate acestea, se presupune că acesta ar fi necesar pentru implementarea "taxei pe soare".

Taxa pe soare reprezintă o modalitate legală de a impozita energia electrică produsă și consumată direct de către prosumatori. Această taxă nu este legată de surplusul de energie electrică pe care prosumatorii îl pot injecta în rețea, potrivit Antena 3 CNN.

Costul total pentru instalarea fiecărui contor suplimentar se ridică la aproximativ 450 de euro, incluzând echipamentul și manopera. Cu aproximativ 120.000 de prosumatori în România, acest lucru înseamnă o cheltuială totală de aproximativ 54 de milioane de euro pentru contoare considerate neesențiale.

Se estimează că în 2024 vor exista peste 100.000 de noi prosumatori, iar numai prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să existe aproximativ 90.000 de prosumatori noi. Pentru aceștia, se va adăuga un cost suplimentar de aproximativ 50 de milioane de euro pentru contoare suplimentare.

În timp ce președintele ANRE, George Niculescu, a menționat că costul contorului este suportat de operatorii de distribuție, realitatea este că aceste cheltuieli sunt acoperite în cele din urmă de toți consumatorii de energie electrică din țară. Operatorii de distribuție plătesc pentru contoare folosind banii proveniți exclusiv din facturile de energie electrică plătite de toți românii.

Într-o perioadă în care investițiile în infrastructura de distribuție sunt esențiale, ANRE emite directive pentru contoare considerate inutile, cu un cost total de peste 100 de milioane de euro.

O atitudine inexplicabilă

După aproape doua luni de abordare a acestei taxe la toate nivelurile de decizie din România, A.P.C.E. constata o reziliență deosebită a tuturor autorităților de a elimina acel articol “otrăvit” din legislația românească, cu toate că le-am demonstrat că această taxă poate fi eliminată fără riscul de a încălca Directivele Europene.

Am constatat cu surprindere că ANRE a eșuat în a explica motivul pentru care instalează un contor suplimentar pentru autoconsum în cazul prosumatorilor. Nu există un precedent în Europa. Toți prosumatorii din Europa au un singur contor.

  • Am sesizat în scris ANRE pe data de 28 Februarie pentru a ne informa exact despre Ordinul ANRE emis, prin care Operatorii de Distribuție ar fi obligați să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului. Am cerut explicații în scris privind utilitatea montării unui asemenea contor. Nu ni s-a dat nici o explicație până la această dată.
  • Cu ocazia EUFORES Green Deal Romania, organizat la Palatul Parlamentului, cei cinci reprezentanți ai Comisiei Europene prezenți acolo, fiind întrebați de către A.P.C.E. despre montajul unui al doilea contor pentru prosumatorii din țările lor din Europa, au ridicat mirații ușor din umeri…
  • Ministerului Energiei, la întâlnirea noastră din 13.02.2023, i s-au prezentat motivele pentru care taxa pe soare este o clauză de tip “poate” și că abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163 este în acord cu legislația europeană.
  • În Parlamentul României există două inițiative de eliminare a “taxei pe soare” și ambele sunt ținute “la sertar“ de către puterea politică actuală.

A.P.C.E. estimează că o contorizare inutilă și imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordați până astăzi și pentru cei din 2024) aproximativ 100.000.000 euro.

Între timp, Operatorii de Distribuție fac licitații pentru achiziția de contoare inteligente cu citire la distanță.

A.P.C.E. solicită:

 

  • abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163
  • Eliminarea ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori”, scriu reprezentanții Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie. 
×