x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Institutul de Studii Financiare, un reper pentru certificarea și formarea profesională în domeniul financiar non-bancar

(P) Institutul de Studii Financiare, un reper pentru certificarea și formarea profesională în domeniul financiar non-bancar

23 Mar 2022   •   07:10
(P) Institutul de Studii Financiare, un reper pentru certificarea și formarea profesională în domeniul financiar non-bancar

Institutul de Studii Financiare (ISF) este una dintre instituțiile fundamentale ale pieței financiare non-bancare. Cu o activitate de 20 de ani, ISF contribuie în mod constant la profesionalizarea pieței financiare, prin programele sale de formare și certificare profesională, dar și de educație financiară.

Totodată, ISF este un punct de referință și în ceea ce privește studierea fenomenelor financiare și implicațiile acestora în viața de zi cu zi.

Institutul de Studii Financiare este o fundație fără scop patrimonial, al cărui membru fondator este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Prin activitățile întreprinse, ISF sprijină Autoritatea în implementarea măsurilor pentru asigurarea integrității și stabilității piețelor financiare și pentru consolidarea procesului de supraveghere.

Prin asigurarea pregătirii, perfecționării și specializării profesionale a persoanelor care lucrează în domeniul serviciilor financiare, ISF contribuie la îndeplinirea obiectivului Autorității de Supraveghere Financiară de asigurare a stabilității, competitivității și bunei funcționări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase.

Institutul de Studii Financiare oferă instruire și certificări recunoscute național și internațional, publică demersuri de cercetare şi setează standarde ocupaţionale care definesc abilităţile şi cunoştinţele profesioniştilor din domeniul serviciilor financiare. În plus, ISF și-a propus să devină un integrator al iniţiativelor de educaţie financiară din sectorul financiar nebancar. Pentru atingerea acestui obiectiv, ISF vizează grupuri de persoane-cheie, care au potențialul de multiplicare organică a efectului de informare.

Forme moderne de examinare

De la jumătatea anului 2019, ISF a implementat platforma online de examinare, care oferă posibilitatea centralizării datelor legate de formare și certificare a persoanelor fizice, distribuitorilor, specialiștilor constatare daune și a consultanților de investiții. 

Pornind de la experiența acumulată, ISF și-a asumat calitatea de coordonator al procesului de elaborare de standarde ocupaționale/profile ocupaționale în domeniile reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult, ISF va elabora noi profile pentru ocupații reglementate sectorial de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu implicarea organizațiilor profesionale din piețele de profil, în continuarea celor deja existente.

ISF vizează, în următoarea perioadă, consolidarea poziției de furnizor de formare profesională specializat în domeniul financiar, prin furnizarea de programe de calitate superioară, precum și prin aplicarea unor principii de predare și de evaluare impuse de calitatea de partener educațional al instituțiilor internaționale de prestigiu din care Institutul face parte.

ISF îşi propune dezvoltarea a minimum 40 de cursuri online, care să poată fi grupate pe pachete de formare profesională continuă și care să fie completate în cadrul unor sesiuni de training sincron (la sală sau online), urmate de sesiuni de Recapitulare/Simulare a certificărilor.

Mai mult, ISF va organiza anual evenimente de formare profesională, de tipul Școlilor de Vară, care să se adreseze fiecărui segment din piața financiară – este avută în vedere organizarea de sesiuni pentru profesii – actuari, subscriitori, specialiști constatare daune, consultanți financiari, ofițeri de conformitate, responsabili DPO – pe modelul Școlii de Asigurări (organizată în 3 ediții anuale). 

Educație și cercetare la nivel academic

ISF dezvoltă parteneriate academice care să susțină demersurile de educație financiară și cercetare desfășurate de cadrele didactice și care să impulsioneze proiectele de cercetare/instruire ale studenților – participări la competiții sau absolvirea de programe extra-curriculare. În parteneriat academic cu 19 universități din România, ISF a urmărit susținerea demersurilor de educație financiară prin atragerea studenților din ani terminali, ciclul licență sau master. Proiectul „SmartFIN@ISF – Seminare de perfecționare vocațională” are drept obiectiv îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor studenților care vor deveni consumatori de servicii financiare, dar și potențiali angajați în piețele financiare (asigurări, bănci, pensii private, investiții).

În anul 2021, au fost organizate 51 de sesiuni la care au participat 47 de experți în domeniu, din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, ISF și din cadrul asociațiilor profesionale din domeniul financiar, partenere ISF. Ca urmare a participării la seminare, 1.280 de studenți au răspuns solicitărilor organizatorilor cu privire la furnizarea de feedback, considerând utile și interesante seminarele de perfecționare vocațională, exprimându-și dorința de a mai participa la astfel de  evenimente.

Intensificarea demersurilor de cercetare în domeniul financiar, prin integrarea unor proiecte regionale, în strânsă legătură cu universitățile și actorii locali din asigurări, pensii private şi piaţă de capital, reprezintă un alt obiectiv important al ISF. 

În calitatea sa de institut de cercetare, ISF își asumă responsabilitatea diseminării rezultatelor provenite din cercetări, studii, dezbateri și transformarea acestora în colecții de materiale, pentru a fi deschise publicului larg. Astfel, materialele de interes vor fi concretizate și publicate, pentru persoanele interesate, dar mai ales pentru cei care activează în domeniul financiar. De asemenea, aceste materiale vor fi publicate în Revista de Studii Financiare, editată de Institutul de Studii Financiare de două ori pe an din anul 2016 – revistă propusă pentru indexare internațională Web of Science.

În anul 2021, pornind de la proiectul de susținere a cercetării în rândul studenților, ISF a lansat publicația ISF – Working papers, care asigură diseminarea rezultatelor cercetării întreprinse de studenții participanți la sesiunile de comunicări științifice organizate de universitățile cu care Institutul de Studii Financiare are încheiate acorduri de parteneriat. 

 

Evaluare și certificare profesională

În anul 2021, un număr de 37.669 de distribuitori în asigurări și/sau reasigurări și-au înregistrat în Platforma ISF dovezile privind parcurgerea celor 15 ore de pregătire profesională continuă (echivalentul a 20 de credite anuale).

17.927 de persoane au susținut examenul de absolvire în domeniul distribuției de asigurări, din care 13.454 (75,05%) pentru certificarea profesională inițială în vederea obținerii accesului de a profesa în acest domeniu, respectiv 4.473 (24,95%) pentru menținerea dreptului de a profesa în calitate de distribuitor în asigurări și/sau reasigurări. 

În vederea obținerii certificatului de competențe pentru ocupația specialist constatare daune, în anul 2021, în cadrul celor 96 de examene organizate în sistem online pentru această categorie profesională, s-au înscris 116 persoane în procesul de evaluare inițială a competențelor.

Pentru validarea continuă a competențelor în vederea menținerii dreptului de a profesa în domeniul constatării daunelor, din 578 de specialiști constatare daune care trebuiau să-și mențină certificarea prin absolvirea examenului de pregătire profesională continuă în anul 2021, 482 dintre aceștia au absolvit acest examen (83,40%).

Certificarea și formarea profesională, alături de educație financiară și cercetare reprezintă piloni extrem de importanți pentru stabilitatea, dar și pentru dezvoltarea piețelor financiare non-bancare. De aceea, ISF și-a propus să vină în permanență cu proiecte și cu programe noi pe cele două zone, adaptate nevoilor și tendințelor din piață. Conferința Europeană a Serviciilor Financiare – ECFS2022, organizată de ISF în această săptămână, va dezbate două teme extrem de importante pentru viitorul pieței financiare: educația și formarea profesională a tinerilor. O piață matură și stabilă are nevoie atât de profesioniști bine pregătiți, dar și de consumatori bine informați, care să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză. Educația timpurie este esențială pentru atingerea acestor obiective.

Marian Siminică, director executiv ISF

Pentru fiecare dintre noi, alfabetizarea financiară este cheia pentru dezvoltarea ca individ, în primul rând, și ca societate în ansamblu, în al doilea rând. Unul dintre motivele pentru care bogații se îmbogățesc, săracii devin mai săraci, iar lupta clasei de mijloc cu creditele este tot mai accentuată are ca principală cauză faptul că educația financiară se predă acasă și nu la școală. Împreună, formarea profesională și educația financiară sunt vectori semnificativi care contribuie la maturizarea pieței în ansamblu.

Valentin Ionescu – președinte ISF

×