x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Intarzieri la ultimul IVG

Intarzieri la ultimul IVG

16 Mai 2005   •   00:00

Contribuabilii s-au prezentat la ghiseele administratiilor financiare cu formularele goale, deoarece nu au inteles indicatiile de completare din interiorul plicului. Cei care nu au reusit sa depuna declaratiile ieri risca amenzi de pana la un milion de lei.

Pe Strada Roma la numarul 7 era, ieri, forfota mare. Un du-te-vino de oameni inarmati cu fise fiscale sau cu declaratii de venit global. Vreo 40-50 de contribuabili sarguinciosi isi completau declaratiile sau stateau la rand sa le depuna.

Un functionar cu un teanc de formulare in brate ma intampina: "Ce vreti sa declarati, ca sa va dau hartiile necesare". Nu apuc sa-i raspund… "Puteti sa-mi spuneti si mie ce trebuie sa scriu aici?! Ca nu prea ma descurc", il trage de maneca un tanar de vreo 25 de ani.

LA POSTA. "Este ceva mai aglomerat astazi, dar ne descurcam. Nu sunt cozi mari, totul merge repede. Dar nu inteleg de ce oamenii lasa pe ultimele zile depunerea declaratiilor. In ultimele cinci zile, circa 3.000 de persoane si-au depus zilnic declaratiile la noi. La ghiseu sau prin posta", spune Mihaela Hutanu, sef serviciu la Administratia Financiara din Strada Roma. "Ar fi mult mai bine daca contribuabilii si-ar trimite declaratiile prin posta. Dar prefera sa vina aici. Zic ca e mai sigur, ca are cine sa-i ajute daca se mai incurca la ceva", a adaugat Mihaela Hutanu.

SECTORUL DOI. Ieri-dimineata, cate doua-trei persoane asteptau sa dea examenul cu reprezentantul fiscal la fiecare dintre cele sase ghisee ale Administratiei Financiare a Sectorului 2. "Meditatiile" le primeai la punctul de informare, unde doi functionari te ajutau sa intelegi cum trebuie sa completezi spunandu-ti aproape ca pe poezie ce trebuie sa faci. Aici era locul in care multi contribuabili renuntau sa mai solicite anumite deduceri din cauza formalitatilor suplimentare destul de complicate pe care le mai aveau de facut. Dupa ce a trecut de punctul de informare, un tanar era indrumat catre "Asistenta contribuabili". Odata invatata lectia, urma proba scrisa. Pentru asta trebuia sa prinzi un colt de masa. Daca mai aveai de scris si altele, ca de exemplu declaratiile pe proprie raspundere care sa tina loc de deviz al instalarii caloriferelor, trebuia sa mai pandesti si un scaun.

AJUTOR. La cozi se inghesuiau in special pensionarii, care veneau sa depuna declaratii pentru copiii lor

OPERATIVI. Administratia Financiara a Sectorului 3, Strada Lucretiu Patrascanu. Este ora 8:30 si o multime de oameni se imbulzeste sa intre sau sa iasa de pe straduta care duce la sectia financiara. Dupa coada pe care am vazut-o la xeroxul din curtea Administratiei Financiare, m-am pregatit sa stau ceasuri bune la coada pana ajung sa depun declaratiile de venit global. Am intrebat o doamna care pleca de la ce ora a venit si cat a durat pana a ajuns sa lase actele. Mi-a raspuns destul de relaxata ca nu a dutat decat 10 minute. Inspectorii fiscali si-au scos birourile pe hol pentru a veni in intampinarea nevoilor contribuabililor.

INTARZIATI. Ultima zi pentru depunerea declaratiilor de venit global a facut ca imobilul Administratiei Finantelor Publice a Sectorului 6 sa fie plin pana la refuz de oameni dornici sa-si depuna formularele la timp. "Asteptam pentru astazi sa se prezinte la ghiseele noastre aproximativ 800 de persoane, spre deosebire de 2.000, cat a fost media in zilele trecute", a spus Catalin Pundichi, consilier la Administratia Finantelor Publice a Sectorului 6. Aici sunt inregistrati aproximativ 70.000 de contribuabili, dintre care 32.000 si-au completat si si-au depus formularele pana ieri. (Grupaj realizat de Florina Zainescu, Adrian Mihai, Daniela Ivan, Gabriel Preda)

DE MAINE, AMENZI
Persoanele fizice care nu depun la timp declaratiile de venit risca amenzi de la 100.000 de lei pana la 1.000.000 de lei, potrivit articolului 189, alineatul 3 din Ordonanta de Guvern numarul 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala. Pentru o perioada mai mica de o luna amenda este de 100.000 de lei. Insa o portita de scapare in textul legii, pentru cei care nu s-au preocupat sa depuna la timp formularele. Daca amenda este achitata in 48 de ore se plateste doar jumatate din minimul amenzii prevazute in Codul Fiscal. Cu alte cuvinte, amenda in cazul nedepunerii declaratiilor este de doar 50.000 de lei. Contribuabilii care pastreaza plicurile preplatite trimise de administratiile financiare pot depune gratuit declaratiile de impozit indiferent de data la care o fac.

DEDUCEREA, LIPSA
La sfarsitul saptamanii trecute, apetitul pentru deduceri sau pentru redirectionarea sumei reprezentand 1% din impozitul pe venit a fost taiat la Administratia Sectorului 6. Cum? O defectiune tehnica a copiatorului nu le-a mai permis functionarilor sa copieze si pagina a doua a formularului 200, cea destinata deducerilor. Acesta a fost raspunsul pe care l-au primit reprezentantii Fundatiei Romanian Angel Appeal, aflati acolo tocmai pentru a mai atrage redirectionari in favoarea fundatiei. Ieri situatia a fost remediata si au aparut din nou formularele color. Concurenta s-a facut simtita si pe aceasta piata. Inventivitatea romanilor nu s-a lasat mult asteptata nici de aceasta data. Se remarca formularele gata completate cu numele beneficiarului sumei de 1% oferite de angajator. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: economic declaratiile