x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Interviu - Luca nu renunta la 8% din Petrom

Interviu - Luca nu renunta la 8% din Petrom

de Adrian N. Ionescu    |    10 Ian 2007   •   00:00
Interviu - Luca nu renunta la 8% din Petrom
- Liderul petrolistilor, audiat la parchet
Seful sindicalistilor petrolisti spune ca va continua demersurile de a facilita prin Asociatia Salariatilor PAS Petrom accesul membrilor acesteia la pachetul de 8% din actiunile companiei. A fost audiat ca martor in dosarul "tradare si spionaj" si a declarat ca a spus si procurorilor ca n-a facut decat sa reprezinte interesele sindicalistilor.

Jurnalul National: Cat a durat audierea dumneavoastra la Parchet?
Liviu Luca: Cam doua ore.

Si ce v-au intrebat procurorii? Au facut presiuni asupra dumneavoastra?
Nu. S-au purtat foarte civilizat. Bineinteles ca am fost asistat de avocatul meu, Mircea Andrei. Mi-au cerut lamuriri in legatura cu pachetul de 8% la care salariatii Petrom au dreptul, problema care si din cauza voastra, a ziaristilor, a ajuns un balamuc. Sper sa-i fi lamurit ca nu am probleme cu spionajul roman sau international.

V-ati intalnit cu presupusul sef al retelei de spionaj, Stamen Stanchev?
In discutiile avute cu Banca Credit Suisse First Boston (CSFB), aceasta a fost reprezentata de Michal Susak. Stamen Stanchev a participat la intalniri doar in calitate de colaborator al lui Susak, din cate am inteles eu. Habar n-am ce relatii erau intre ei. Nu i-am cerut legitimatia si nu mi-a aratat vreo legitimatie de spion. Am negociat formula prin care sa fie reprezentate interesele membrilor Asociatiei Salariatilor PAS Petrom, am semnat contractul prin care CSFB ne sustinea cu un credit ca sa cumparam actiunile si i-am lasat sa-si faca treaba. Nu a mai fost treaba mea sa stiu cum si-o fac pe-a lor.

V-a vorbit Stamen Stanchev despre puterea lui de a influenta decizia autoritatilor romane?
N-am avut relatii cu Stanchev. Sunteti ziarist si nu credeti pe oricine care poate sustine ca-i cunoaste pe Basescu, pe Tariceanu, pe oricine. Nu m-a interesat aspectul. Ei (consultantii - n.r.) trebuia sa se ocupe de aspectele tehnice. Nu stiu cum e in meseria lor, cum fac sa intrebe in stanga si in dreapta.

Dar cu ministrul Codrut Seres ce ati discutat si unde?
Sigur ca m-am intalnit, oficial, si cu ministrul. Am militat pentru dreptul oamenilor mei de a avea acces la actiuni prin intermediul Asociatiei Salariatilor, al carei presedinte sunt, pentru ca noi consideram ca legea ne da acest drept.
Va spun ca problema asta a pachetului de 8% nu se va termina pana cand oamenii nu vor obtine acest drept. N-am de gand sa renunt la asta.

Ati fost audiat ca martor. Pe parcursul audierii, procurorii au lasat sa se intrevada posibilitatea de a deveni acuzat?
Nu au facut asa ceva. Ar fi fost neprofesionist daca ar fi facut-o. Nici n-aveau motiv.

Totusi, sunteti deja acuzat, implicit. Procurorii acuza implicarea Asociatiei PAS pe care o conduceti in impartirea de catre… cei interesati a "potentialului castig rezultat din valorificarea actiunilor pe piata".
Sigur ca PAS doreste sa aiba un castig, ca sa aiba ce sa imparta membrilor sai. PAS este o asociatie care are ca scop dobandirea actiunilor pentru membri. Dupa ce isi va atinge scopul, se va desfiinta. Cine vrea actiuni ia actiuni, cine vrea bani ia bani, atati cat raman dupa ce-si plateste datoria cu care a cumparat actiunile de la stat.

Se mai spune ca i-ati manipulat pe salariati.
Peste 55.000 de oameni au trecut pe la notariate pentru a semna imputernicirile. Cum credeti ca ar fi putut fi manipulate aceste zeci de mii de oameni?

In contractul cu CSFB mai apare si firma J&T Private Equity NV Olanda, prin care procurorii cred ca se puteau deturna bani. Cunoasteti firma?
Cei de la CSFB au pus-o in contractul cu PAS. Ei au bagat si acest vehicul, dar din ce cauza nu am habar. Dar contractul nu a avut finalitate si si-a incetat valabilitatea. Abia dupa finalizare ar fi inceput discutiile, cat are PAS de platit consultantilor. Din punctul meu de vedere, imi era indiferent cui plateam comisionul.

Mai e valabil contractul?
Nu. A murit de mult. A fost un contract de exclusivitate a consultantei, valabil timp de sase saptamani de la data semnarii, cu posibilitatea de a fi prelungit pe alte trei saptamani.

Dar ati spus ca nu renuntati la pachetul de 8% din actiuni.
Nu renuntam. Nu este prioritar sa obtinem intregul pachet numai prin PAS. Actiunile se pot da si prin PAS sau numai individual. Mi-e egal. Interesul este ca oamenii sa beneficieze de actiuni. N-am nimic impotriva daca se dau individual. Cei care nu vor putea sa le cumpere sau nu vor putea obtine credit de la banca individual o sa se adreseze tot PAS-ului, care va contracta un imprumut in favoarea lor. PAS-ul poate obtine alte conditii de credit decat un salariat. Cine are dreptul sa ia actiuni se poate duce sa le ia cu banii proprii, cu bani de la biserica, cu bani de la banca pe care au convins-o sa-l imprumute sau poate veni la PAS. Acesta va da ordin bancii pe care o va angaja sa plateasca statului actiunile fiecarui membru in parte. Putem sa angajam orice banca in demersul nostru. Sa vedem ce decide statul si vom vedea ce e de facut.
×
Subiecte în articol: economic