Terenurile agricole aduc castiguri bune. Depozitele bancare, investitiile in apartamente care se pot inchiria sau plasamentele pe piata de capital sunt cateva din modurile in care banii se pot inmulti.
Dobanzile de pe piata bancara se situeaza intre 5,75% si 8% pe an pentru lei, in functie de perioada pe care se face depozitul si de politica fiecarei banci. Castigul din dobanda nu este prea motivant, mai ales ca este si impozitat, fiind destul de aproape de rata de inflatie, prognozata la 4%-4,5% pentru 2007. Insa persoanele care dispun de sume de pana la 5.000-6.000 RON nu prea au in ce sa-i investeasca si trebuie sa-i economiseasca. Bancherii au gasit cai prin care pot oferi deponentilor randamente mai bune, chiar daca in conditii de risc mai mari. Ei promoveaza investitii in unitati de fond prin imbinarea lor cu plasamente in depozite la care banca se angajeaza sa plateasca o dobanda atractiva. Exista mai multe variante, care difera in functie de procentul din suma care este investit. Fondurile existente au obtinut pana acum randamente intre 3% si 13%, insa nu exista nici o garantie ca randamentele nu pot deveni si negative.
Nici economiile in euro nu ofera perspective prea mari, dobanzile variind intre 2,75% si 4% pe an. In plus, acestea sunt supuse riscului valutar.
IMOBILIAR. Terenurile agricole sunt cele mai bune investitii. Un hectar de pamant se vinde acum in Romania cu 450-600 de euro, in vreme ce in Cehia se achizitioneaza cu 5.000 de euro, in Italia cu minimum 6.000 de euro, iar in Polonia cu 6.000-7.000 de euro, se arata in Raportul de Prognoza Imobiliara 2007 al Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania.
"Pretul scazut pe care-l are terenul intravilan rural il face o investitie deosebit de profitabila", spune analistul
imobiliar Artur Silvestri. Cine are astazi 10.000 RON poate sa cumpere 5-6 hectare de
teren, pe care in cativa ani va putea scoate de patru-cinci ori mai multi bani.
Si cumpararea unui apartament pentru inchiriere este inca o investitie buna, desi preturile de achizitie foarte ridicate imping termenele de recuperare a investitiei cu mult peste media europeana. De exemplu, o garsoniera buna intr-un cartier bucurestean poate fi cumparata cu 44.000 de euro si inchiriata cu 230-240 de euro/luna. Investitia se recupereaza abia in 16 ani.
Plasamente de capital. Nici anul acesta cresterea indicelui BET, al celor mai valoroase 10 actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), nu va repeta recordul din 2005, cand s-a dublat. Totusi, profitul investitiilor va ramane mult superior dobanzilor. Anul trecut, BET a crescut cu 22%, un eventual spor depinzand de felul in care investitorii vor sanctiona decizia Ministerului Finantelor de a impozita castigurile brute. Acest factor este unul descurajant, mai ales pentru incepatori si micii investitori.
Ca si anul trecut, actiunile cele mai interesante de la Bursa sunt cele ale bancilor, ale societatilor petroliere si ale celor de investitii financiare (SIF), la care se adauga Transelectrica, Antibiotice, Oltchim si altele, recomandate celor care au mai multa experienta bursiera.
Un investitor mic la Bursa este cel care ruleaza un plasament initial mai mic de 10.000 de lei noi, minimul pe care societatile de brokeraj il accepta de obicei fiind de 2.000 de lei. Incepatorilor, ca si celor care vor sa treaca de la economisirea in banci la investitii li se adreseaza mai ales fondurile mutuale, mult mai atent verificate de autoritatea pietei. Acestea au plasamente variate, inclusiv in depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni si implica riscuri mai mici decat plasamentele directe la Bursa.