x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii care se învârt în gol

Investiţii care se învârt în gol

de Doru Iordache    |    30 Iul 2010   •   00:00

Mai multe investiţii în parcuri eoliene sunt blocate administrativ în Dobrogea, existând pericolul ca România să fie amendată de Comisia Europeană din 2011 dacă nu-şi atinge ţintele de energie verde, ca urmare a acestor blocaje. "România are o obligaţie legată de atingerea ţintelor de energie regenerabilă şi eu voi susţine orice proiect, indiferent de cine este dezvoltat în România, în vederea atingerii acestor ţinte", a declarat ieri Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Declaraţia lui Videanu vine în contextul în care presa a relatat că Videanu a intervenit în cazul proiectului de la Cogealac luând partea CEZ, companie care dezvoltă cea mai mare fermă eoliană terestră din Europa, investiţie de 1,1 miliarde de euro. În scrisoare Videanu saluta investiţia Continental Wind Partners şi îl ruga pe primarul Cati Hristu să sprijine investiţia. În aceeaşi zonă, o altă companie vrea să dezvolte un parc eolian, Eolica Dobrogea, iar aceasta este partener al unui alt mare grup energetic mondial, Iberdrola. Compania spaniolă vrea să dezvolte în România 1.500 MW numai în proiecte eoliene. Videanu a precizat ieri că a acţionat în "interes naţional".

El a adăugat că a avut şapte întâlniri cu părţile implicate, încercând să medieze conflictul. Primarul Cati Hristu a fost arestat preventiv miercuri, pentru 29 de zile, împreună cu alţi cinci localnici, iar ieri a fost suspendat din funcţie. Înainte de 2007, când a început mirajul energiei verzi, miza în zonă erau oile, localnicii din Cogealac deţinând aproximativ 35.000 de oi. Hristu a sesizat că CEZ are o autorizaţie de construire, emisă la 26 februarie 2008, care-i permitea să înceapă lucrările pe teritoriul administrativ al comunei Fântânele, dar şi-a extins lucrările şi pe teritoriul Cogealac. Pe o suprafaţă de 16 hectare a construit o staţie de transformare cu liniile aferente, iar aceasta reprezintă miza. Numai că 10 hectare din cele 16 ocupate de staţia de transformare CEZ nu mai aparţin grupului. Hristu a atacat în instanţă titlul de proprietate.

În urma unei sentinţe civile a fost anulat documentul prin care 10 hectare au intrat în posesia unei persoane fizice. Ulterior, parcela a făcut obiectul unor vânzări succesive până a ajuns în proprietatea CEZ. Acum cele 10 hectare ar trebui să ajungă înapoi la Primăria Cogealac. S-a făcut recurs, dar deocamdată procesul e suspendat. CEZ susţine că are toate autorizaţiile şi că cele 30 de procese iniţiate de Primăria Cogealac i-au întârziat proiectul cu un an.

×
Subiecte în articol: economic