x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţii - Ford cumpără Automobile Craiova

Investiţii - Ford cumpără Automobile Craiova

17 Mar 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de privatizare a Automobile-Craiova SA, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis agenţiei Mediafax.



Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de privatizare a Automobile-Craiova SA, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis agenţiei Mediafax.

Guvernul a mandatat, miercuri, comisia de privatizare a Automobile Craiova să prelungească până la 21 martie, respectiv cu şapte zile, valabilitatea ofertei de vânzare, necesară pentru finalizarea tranzacţiei cu grupul american Ford. Finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul unei ceremonii la care vor participa premierul Călin Popescu Tăriceanu şi directorul general al Ford Europa, John Fleming.


PRIVATIZARE.Ford a încheiat anul trecut contractul pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de stat la Automobile Craiova - reprezentând 72,4% din capital - pentru 57 milioane de euro, producătorul american angajându-se la investiţii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii şi la suplimentarea numărului de angajaţi. Anul trecut, Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie cu privire la privatizarea Automobile Craiova, iar după finalizarea anchetei, în februarie 2008, CE a solicitat Guvernului să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, sumă care reprezintă, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal la privatizarea constructorului auto cu grupul american Ford. Comisia a constatat că România a impus o serie de condiţii pentru asigurarea unui anumit nivel de producţie şi ocupare a forţei de muncă, acceptând în schimb un preţ de vânzare mai redus. Decizia CE permite continuarea privatizării Automobile Craiova, iar planurile şi angajamentele grupului american pentru fabrica din România rămân neschimbate, anunţa, la acel moment, Ford.

×