Rusia continua sa ne livreze gaze naturale mai putin decat in contracte. Atenuarea efectelor unor asemenea situatii presupune investitii considerabile in extinderea capacitatii de inmagazinare in depozitele subterane.
De la inceputul lunii februarie, livrarile de gaze naturale din Rusia catre Romania au fost mai reduse cu circa 20% fata de cantitatile contractate, potrivit lui Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului National de Gaze. CAPACITATEA. Pentru a preveni situatiile de criza, autoritatile au decis sa dubleze capacitatile de stocare a gazelor naturale pana in 2007. Capacitatea de inmagazinare a Romaniei este acum de 3 miliarde de metri cubi, adica de 17% din consumul national anual, sub media de 25% din necesar din statele Uniunii Europene. Potrivit unor date din 2004, cel mai mult pompeaza Romgaz (52%), urmata de Petrom (26 %), Distrigaz Sud, respectiv Nord (15%). Din octombrie 2005 si pana acum s-au extras peste 1,3 miliarde mc de gaze din rezerva maxima, acumulata in cele opt depozite subterane. In ianuarie cantitatea extrasa a crescut la 18,2 milioane mc/zi. Nu e de mirare ca, atunci cand a candidat la preluarea Distrigaz Sud, dorind sa detina si acest as in carti, Gazprom si-a oferit parteneriatul pentru amenajarea unor noi depozite in Romania. Numai anul acesta Romgaz va investi 28 de milioane de euro in programul de dezvoltare a depozitelor subterane, in continuarea celor peste 45 de milioane cheltuite deja la Ghercesti, Bilciuresti si Balaceanca, potrivit Ministerului Economiei si Comertului (MEC). La randul sau, Petrom Group OMV va cheltui 80 de milioane de dolari pentru doua noi depozite, de 640 de milioane metri cubi, la Piscolt si Boldesti, in urmatorii trei, respectiv cinci ani. Rompetrol si Romgaz isi propun sa amenajeze un depozit in zacamantul Margineni. PROSPECTIUNILE. Dezvoltarea unui depozit intr-un zacamant epuizat incepe tot cu prospectarea. "Printre altele, noi stabilim daca falia nu are fisuri sau daca sunt infiltratii de apa", spune Nicolae Petrisor, membru al Consiliului de Administratie al Prospectiuni SA. Compania este liderul absolut al acestui segment de piata al serviciilor industriale in petrol si gaze.Citește pe Antena3.ro
LIDER
|
Potentialii concurenti straini ai companiei Prospectiuni sunt CGG (Franta) si Western GEKO (SUA). Concurentii Prospectiuni au cumparat Caietul de Sarcini al licitatiei organizate de Petrom toamna trecuta, dar nu au mers mai departe. CGG a mai avut contract cu Petrom intre 2002 si 2003. Specialistii spun ca daca in materie de echipare tehnologica concurentii straini au capacitati comparabile cu liderul roman, ei pierd la capitolul infrastructura logistica. Ar trebui sa investeasca mult, sa aiba multe depozite de tot felul si o retea de lucru extinsa pe regiuni intinse. Investitiile sunt socotite prea mari pentru dimensiunea pietei. Cel mai important insa: romanii stiu sa trateze cel mai bine cu romanii, iar prospectiunile au de-a face cu comunitati rurale uneori ostile. "In plus, personalul roman specializat o fi mai ieftin, dar este adeseori superior profesional altora", adauga Nicolae Petrisor de la Prospectiuni SA.
|