Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a evitat să se pronunţe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilităţii economice din 2017. Motivul invocat? Documentul nu este încă promulgat, iar bugetul de anul viitor ne-ar putea oferi surprize.
Şeful BNR a ţinut totuşi să precizeze că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat “anumite” măsuri. ”Vă invit să vă uitaţi la istoria recentă. Am mai trecut prin perioade electorale după care s-au luat anumite măsuri. Noi evităm pe cât posibil să facem comentarii care pot avea iz electoral”, a spus Isărescu. Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi, guvernatorul BNR a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze.
Incertitudinile cu privire la construcţia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament, reprezintă, în opinia BNR, riscuri în sensul creşterii inflaţiei în perioada următoare. Totuşi, preţurile nu vor creşte deoarece costul materiilor prime şi cele administrate vor trage inflaţia în jos, susţine guvernatorul BNR. În acest sens, banca centrală îşi menţine estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuieşte în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august.
"Nu putem detalia efectele promisiunilor privind creşterile salariale până nu vedem ce configuraţie bugetară va avea bugetul pe anul viitor. Personal pot să spun că bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu cu toate aceste propuneri" Mugur Isărescu, guvernatorul BNR