Ordonanta prin care CEC a fost abilitata sa finanteze cu 6.500 de miliarde lei proiecte ale Agentiei Nationale pentru Locuinte este reanalizata si ar putea fi modificata.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca ordonanta de Guvern prin care CEC a fost abilitata sa finanteze cu 6.500 de miliarde lei constructia de locuinte ale ANL nu a fost construita foarte fericit, deoarece are doua puncte mai mult decat sensibile. El a adaugat ca acum se lucreaza la o noua forma a acestui act normativ. Desi initial a refuzat sa comenteze masura adoptata de Executiv, pe care a catalogat-o politica, a acceptat sa dea un raspuns tehnic. âVreau sa spun ca este o dezbatere politica. CEC sau Banca Nationala nu sunt in alegeri, Banca Nationala este neutra politic si nu doreste sa se concentreze pe o dezbatere cu iz electoral. Va raspund fara sa vreau sa dau o satisfactie cuiva, raspund tehnic, neutru, in afara dezbaterilor electorale", a precizat el.Hibele ordonantei
Isarescu recunoaste ca prevederile privind derogarea de la normele bancare acordata CEC poate sa ridice o problema, insa oricum aceasta institutie distorsioneaza mediul bancar prin faptul ca toate depozitele persoanelor fizice sunt garantate nelimitat de stat. âLegea CEC se va schimba deoarece acum face concurenta neloiala celorlalte banci si acest lucru a fost remarcat si de responsabili europeni", a spus Isarescu.
Pierderile CEC, compensate de stat
Guvernatorul a mai precizat ca optiunea de a permite CEC sa depaseasca limita de 20% impusa pentru creditarea unui singur client este compensata de prevederile articolului 5 din Ordonanta Guvernului, prin care se stabileste ca sumele pentru rambursarea creditelor vor fi incluse in bugetul ANL. In opinia guvernatorului, aceasta prevedere poate fi asimilata partial cu o garantie de stat. Mai mult, chiar daca platile pentru rambursarea imprumuturilor sunt amanate, garantia implicita este dublata de angajamentul de garantare totala a depozitelor de catre stat. Astfel, eventualele pierderi ale CEC intra tot in responsabilitatea bugetului de stat. Cea de-a doua problema in opinia guvernatorului este ca alocarea s-a facut direct si nu prin licitatie.
âAm inteles ca, in toamna, bancile nu s-au aratat interesate de un astfel de proiect, dar acum exista institutii care si-au anuntat intentia de a finanta ANL. La acest punct se poate reveni foarte usor si sa fie aduse unele modificari", a adaugat Isarescu.
Privatizarea CEC
Experienta acestui proiect l-a facut pe Isarescu sa declare ca este pentru privatizarea CEC. âIn 1990, CEC avea 97% din economiile populatiei, acum nu cred ca mai are 7%. A pierdut piata, a pierdut reputatie, a ramas neinformatizata, este suprapoluata", a declarat Isarescu. In plus, el a mai spus ca institutia nu va mai putea beneficia mult timp de garantia totala a statului.