x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală

Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală

08 Mai 2015   •   14:25
Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

România are nevoie de un acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru a putea "vinde" credibil reforma fiscală pe care intenţionează să o implementeze prin modificarea Codului Fiscal, astfel încât să nu piardă prin creşterea dobânzilor la care se împrumută, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Din experienţa mea, eu cred că este bine să avem nişte parteneri internaţionali. Ne dau credibilitate, seriozitate şi uneori îţi trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă, uneori, negocierile nu sunt plăcute, te mai cerţi cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună. În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internaţional. E greu", a declarat guvernatorul BNR, în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, citat de Agerpres.

El a răspuns, astfel, unei întrebări cu privire la oportunitatea rămânerii României într-un acord cu Fondul Monetar Internaţional, având în vedere că actualul document expiră în luna septembrie.

În ceea ce priveşte reforma fiscală, guvernatorul BNR susţine că, în cazul în care aceasta nu poate fi prezentată credibil, "tot ce ai putea să câştigi din reforma fiscală pierzi la dobânzi".

"Ori, aţi văzut că unul dintre punctele pentru care stau atât de bine la Trezorerie, la surplusuri, este faptul că le-au scăzut cheltuielile cu dobânzile", a subliniat Isărescu.  

×
Subiecte în articol: mugur isarescu