La nici două zile de la declaraţia prin care a anunţat că în 2019 împlineşte 70 de ani şi că nu mai poate să rămână la şefia BNR, Mugur Isărescu şi-a nuanţat ieri poziţia. El a spus că “ Parlamentul în înţelepciunea lui poate să spună orice” făcând referire la faptul că în cazul lui parlamentarii ar putea accepta o derogare.
Mugur Isărescu a fost întrebat luni dacă va mai fi guvernatorul BNR anul viitor. El a răspuns: "Nu mai pot, am 70 de ani". Ieri, solicitat de jurnalişti să clarifice dacă într-adevăr se va retrage din funcţia de guvernator, Mugur Isărescu a subliniat că „această temă nu este, acum, de actualitate”, însă a menţionat că împlineşte 70 de ani, iar „la 70 de ani un profesor universitar nu mai poate să profeseze”.
“Oricum, toamna viitoare expiră mandatul; împlinesc 70 de ani şi e ca în profesorat, după 70 de ani nu se mai poate. Parlamentul, în înţelepciunea lui, va decide” Mugur Isărescu
Isărescu a mai spus că din căte ştie nu se mai poate să fie guvernator “chiar dacă se face această propunere”, însă nu a precizat dacă mai doreşte sau nu să candideze pentru un nou mandat. Pe 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit pentru cinci ani cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, funcţie pe care o îndeplineşte din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an când a fost prim-ministru.
Guvernatorul a făcut aceste declaraţii cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. BNR a revizuit în creştere la 3,6%, de la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Isărescu a explicat că prețurile pentru energie, respectiv excedentul de cerere creat de majorările salariale au influențat semnificativ inflația și prognoza pentru viitor. Prognozele BNR indică că ratat anuală a inflaţiei va scila în jurul valorii de 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând a se reduce începând cu trimestrul IV din 2018. Însă, este greu de stabilit o ţintă în contextul în care există multe modificări fiscale. “ Este greu să îți atingi ținta cu atâtea suișuri și coborâșuri fiscale din ultimii ani....Și e foarte greu de lucrat cu așa ceva fiindcă noi lucrăm cu anticipații și toate aceste creșteri și scăderi mari de impozite înseamnă foarte mult”, a spus guvernatorul BNR cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. Acesta a precizat că preţurile la energie şi la combustibili au contribuit decisiv la accelerarea inflaţiei, însă un factor important în creşterea inflaţiei este şi execedentul de cerere, determinat de creşterile salariale.