x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie James Wolfensohn isi pregateste retragerea

James Wolfensohn isi pregateste retragerea

08 Oct 2004   •   00:00

Are 71 de ani si este presedinte al Bancii Mondiale de zece ani. Numele sau este James Wolfensohn. Nimeni nu i-a cerut sa plece, dar nici sa ramana la conducerea Bancii, dupa cum marturiseste, intr-un interviu acordat unui ziarist francez de la AFP.

MARINA CONSTANTINOIU

Mandatul sau expira in iunie, dar marele sef al Bancii Mondiale nu s-a decis inca daca sa iasa la pensie sau nu. Afirma ca in decembrie se va hotari daca asculta sau nu sfatul familiei, care-l vrea acasa, in fata televizorului, un pensionar linistit, fara problemele finantelor lumii pe cap.

PESIMIST. Foarte aplaudat de catre cei 184 reprezentanti ai tarilor membre ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, la reuniunea de toamna a celor doua institutii, James Wolfensohn a tinut totusi un discurs aproape de adio, comenteaza AFP. "Pericolul care ne paste este ca, din cauza preocuparilor noastre imediate pe tema amenintarilor teroriste, pierdem din vedere cauzele pe termen lung si la fel de urgente ale unei lumi lipsite de securitate: saracia, frustrarea si lipsa de speranta", a declarat acesta. Wolfensohn a adaugat ca in cele 100 de tari vizitate in cursul celor doua mandate ale sale si-a dat seama ca locuitorii tarilor sarace sunt si ei in cautare de securitate: "Dar ei o definesc diferit: pentru ei nu este o problema legata de bariere de beton si forte armate. Pentru ei, este vorba despre a scapa de saracie".

CRITIC. James Wolfensohn i-a "intepat" pe marii finantisti ai tarilor bogate adunati la Washington, reprosandu-le ca nu si-au respectat angajamentele luate cu ocazia mai multor conferinte internationale. "Se distribuie complimente si reprosuri si pe urma ne luam talpasita, pentru a ne revedea peste cinci ani", a spus el, cu amaraciune in glas.

Problema unui nou mandat pentru Wolfensohn depinde direct de rezultatul alegerilor prezidentiale americane din 2 noiembrie. "Raporturile mele cu actuala administratie americana n-au fost intotdeauna cele mai bune", a declarat el, recent, unui grup de ziaristi. Propus in aceasta functie in 1995, de catre presedintele democrat Bill Clinton, Wolfensohn a avut in ultimii ani cateva discutii in contradictoriu, in special cu fostul secretar al Trezoreriei, Paul O’Neill.

VIITOR. In cazul realegerii lui George W. Bush, e aproape sigur ca administratia va vrea sa numeasca un nou candidat, explica, sub acoperirea anonimatului, un reprezentant al institutiilor internationale.

Lucrurile nu stau prea bine pentru Wolfensohn nici in cazul alegerii ca presedinte al SUA a lui John Kerry.

Pentru ca, daca el va castiga, noii lideri de la Casa Alba vor dori un candidat mai tanar pentru acest post.

PORTRET

La cei 70 de ani ai sai - va implini 71 la 1 decembrie - James Wolfensohn, avocat si fost bancher, australian naturalizat american, a marcat Banca Mondiala prin lupta sa contra saraciei in lume si contra coruptiei, inclusiv in propria organizatie. Problema succesiunii in functie va deschide o noua dezbatere pe tema traditionalei repartizari a posturilor la conducerea FMI, rezervate unui european, si la Banca Mondiala, loc ce-i revine de obicei unui american. Grupul tarilor dezvoltate G24 intentioneaza sa repuna in discutie aceasta repartizare a posturilor, asa cum a facut-o in primavara trecuta, cu ocazia desemnarii spaniolului Rodrigo Rato, pentru a-i succeda lui Horst Koehler in postul de director general al FMI.
×
Subiecte în articol: economic wolfensohn james wolfensohn